Поділитись:

Поле для маніпуляцій: ТОП-5 міфів про земельний мораторій від українських політиків

П'ятниця, 16 березня 2018, 16:00

Наприкінці 2017 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж сільськогосподарської землі, а у лютому Конституційний суд не став розглядати звернення декількох депутатів скасувати мораторій – мовляв, хай парламент сам розбирається у цьому питанні. Схоже, що умова МВФ "зняти мораторій на продаж сільськогосподарської землі" – надскладна для виконання українськими парламентарями: виглядає так, ніби ані опозиція, ані влада не хочуть дозволяти селянам продавати землю.

Сага про земельний мораторій почалася 2001 року, коли його вперше прийняли. Але насправді ринок землі безуспішно намагалися створити в Україні ще з 1993 року.

2017 року тема мораторію була однією з популярних серед політиків. VoxCheck зібрав міфи, які вони розповсюджували на цю тему.

Одними з найбільш активних коментаторів мораторію на продаж землі були представники ВО "Батьківщина", які виступали проти його скасування. Свої основні позиції вони навіть виклали в брошурі "Зупини розкрадання землі!". "Влада боїться, що народ скаже своє слово. Тому намагається заборонити референдум через підконтрольні суди. "Батьківщина" ініціювала всенародний референдум і збере необхідну кількість підписів", – зазначалося в брошурі партії.

Міф №1. У багатьох країнах сільгоспземля належить державі. Україна має теж піти цим шляхом

Маніпуляція

"Вони (прихильники ідеї зняття мораторію, – ред.) вже влили в мізки людей, що розпродаж землі це останнє щастя українців. Але приведу вам декілька цифр. В Канаді, яка вважається однією з найпотужніших аграрних країн, 92 % с/г землі в державній власності. В Ізраїлі 91 % з копійками с/г землі в державній власності. <…> в Україні вже залишилось 21 %. Все інше або розпайовано, або в тіні заграбовано. Сьогодні на межі загрози національній безпеці України стоїть питання масового розпродажу сільськогосподарської землі"

Юлія Тимошенко, 26/06/2017, tymoshenko.ua (2:12 – 2:44; 2:51 – 3:09)

Щодо Канади. Насправді більше 60 % канадських сільгоспземель належать приватним фермерським компаніям, які ці землі обробляють. Ще 22 % с/г землі фермери орендують у приватних власників і 13 % – у держави. Але річ у тім, що, незважаючи на великий обсяг виробництва фармпродукції, у Канаді тільки 7,2 % всієї землі є придатною для вирощування культур. Тому зі всієї канадської землі фермерам належить близько 6 %.

Число, яке називає Тимошенко (92 %), – це загальний обсяг земель, яким володіє держава. До нього входять як сільгоспземлі, так і земля, не придатна для фермерства.

Щодо Ізраїлю. Тимошенко знову каже про загальну кількість землі у державній власності, а не сільгоспземлю. У будь-якому випадку більше 90 % землі у цій країні справді належить державі разом із с\г ділянками (окремо по сільгоспземлі дані ми не знайшли).

Щодо України. По Україні статистика правильна.

Щодо ідеї зняття мораторію. Тимошенко маніпулює, коли порівнює Україну та ті країни, де значним обсягом землі володіє держава. В Україні вже так сталося, що велика кількість людей отримали земельні паї – і тепер вони не можуть скористатися своїм правом розпоряджатися нею. Якщо б Україна захотіла повернути цю землю собі, то держава мала б викупити її у людей за ринковою вартістю. Яка, до речі, не відома: ринку землі немає.

Міф №2. Українська земля – унікальна та має коштувати десятки тисяч доларів

Неправда

"До речі, вся українська земля, 42 млн га, по реальним високим ринковим цінам коштує 3,5 трильйони євро, це 40 років ВВП країни".

Юлія Тимошенко, 26/06/2017, Справжня Україна (3:57-4:08)

Українська земля по своїх складових дійсно надзвичайно родюча, а за даними Світового Банку, на Україну припадає близько 30 % світових запасів чорнозему. Але вона не настільки унікальна, щоб коштувати 3 трильйони євро. Розрахунки Тимошенко базуються на завищеній ціні землі – $ 83,3 тис/га. Насправді найвища ціна за гектар землі в ЄС – на Мальті та в Нідерландах: понад $ 60 тис/га. Тоді як у більшості західноєвропейських країн ціни коливаються від $1 5 тис до $ 30 тис/га, а у Східній Європі від $ 1 тис до $ 5 тис/га.

За різними оцінками, гектар української землі в залежності від регіону може коштувати від $ 1 тис до $1 0 тис. Таким чином, вся українська сільгоспземля коштуватиме від $ 42 млрд до $ 420 млрд.

Міф №3. Українську землю скуплять іноземці або олігархи, і нічого не залишиться фермерам

Перебільшення

"5-6 сімей скуплять всю Україну, а потім здадуть на довгострокову оренду китайцям, європейцям, будь-кому".

Надія Савченко 26.04.2017 NewsOne (3:05 – 3:12)

Перебільшення

"Наші чорноземи дістануться або олігархам і ФПГ, або транснаціональним корпораціям".

Віктор Медведчук, 04/03/2016, vybor.ua

Маніпуляція

"А тепер влада ще й землю хоче в людей забрати, дозволивши її продаж іноземцям" (після зняття мораторію, – прим. ред).

Олег Ляшко, 28.06.2017, Facebook

Перебільшення

"На період продажу буде штучно знижено ціну на пай, що дасть змогу олігархам за копійки придбати землю…".

ВО "Батьківщина", "Зупини розкрадання землі"

Інвестиції у землю – як будь-які інші – залежать від інвестиційної привабливості країни. Робити довгострокові інвестиції у воюючу країну, з незрозумілою системою оподаткування, корупцією, дискредитованою судовою системою – сумнівне задоволення для іноземних інвесторів. Крім того, Земельний кодекс обмежує коло покупців земель с/г призначення: її можуть купувати тільки українці та українські компанії.

Щодо олігархів, то це справді є ризиком. Але активи ТОП-100 найбагатших українців в 2017 році становили $ 26,7 млрд, а оціночна вартість 27 млн га земель під мораторієм, що належить людям (яку теоретично вони могли б продати) – від $ 27 до $ 270 млрд. Тобто олігархам доведеться продати весь свій бізнес, щоб скупити всю Україну. Але питання – чи потрібне це олігархам? І чи власники земель захочуть розпродавати всю землю? За даними USAID Агроінвест, поки що від 7 до 11 % власників готові до продажу.

Міф №4. Вільний ринок землі призведе до розповсюдження ГМО продуктів в Україні

Маніпуляція

"Дозвіл на продаж землі супроводжуватиметься спрощенням правил для виробництва ГМО в Україні. Такі культури потребують менше догляду, отже, зменшиться потреба в робочих руках".

ВО "Батьківщина"

Закон про обіг с/г земель жодним чином не стосується обігу ГМО, для цього є інші законодавчі акти. Очікується, що скасування мораторію навпаки збільшить кількість робочих місць на селі, переважно у малих фермерських господарствах та поза агробізнесом – оскільки купівельна спроможність власників землі зросте.

Міф №5. МВФ більше не вимагає зняття мораторію на продаж землі, бо українці проти

Маніпуляція

"Те що нам вдалося ("Батьківщині", – ред.) вдалося в країні підняти на найвищий рівень дискусію з приводу того, що не можна продавати землю сільськогосподарського призначення, і тому, що було зібрано понад 2 мільйони підписів, МВФ змушений був відкликати свою позицію щодо відкриття ринку землі в Україні."

Іван Крулько 21.07.2017 112 (30:16 – 30:34)

Чи справді "Батьківщина" зібрала 2 млн підписів людей проти зняття мораторію – тяжко перевірити. Але МВФ точно не відмовлявся від своєї вимоги. Влітку 2017 року офіційний представник МВФ Вільям Мюррей зазначав, що прийняття рішення щодо відкриття ринку землі можна відстрочити для досягнення консенсусу між урядом та фондом. Але вимога досі прописана у меморандумі.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
27 лютого 2024
19 січня 2024
22:06
18 січня 2024
15 січня 2024
14 грудня 2023
21 листопада 2023
20:30
26 жовтня 2023
18 вересня 2023