Поділитись:

Скільки українців хочуть жити за кордоном (інфографіка)

П'ятниця, 16 березня 2018, 21:06

На тлі нестабільності економіки і частих політичних криз не дивно, що українці дедалі частіше думають про те, щоб переїхати за кордон. Особливо це стосується молоді: схема поїхати вчитися до Європи, а потім залишитися там працювати – вже цілком звична. На початку лютого в Національному банку України також попереджали, що в країні найближчим часом можуть посилитися міграційні процеси, в тому числі трудової міграції.

"Слово і Діло" аналізувало, скільки наших співвітчизників хотіли б жити за кордоном, а скільки – залишитися на батьківщині.

За даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", залишити Україну хочуть 27 % респондентів. Більшість із них – це українці від 18 до 25 років (52 %), з вищою освітою (34 %) та забезпечені (36 %). Причому чоловіків, які хочуть виїхати за кордон, більше, ніж жінок. Серед вікової категорії 26-35 років залишити країну хочуть 42 % респондентів. Серед тих, кому більш ніж 66 років, готові виїхати лише 9 %. Серед бідних верств населення хочуть жити за кордоном 22 % респондентів.

Якщо дивитися з точки зору географії, то на "валізах сидять" 45 % жителів Закарпатської області, 36 % – Житомирської та 34 % – Сумської. Київ лише на четвертому місці, виїхати хочуть 33 % столичних жителів.

Ситуація з українцями, які хочуть жити на батьківщині, прямо протилежна. За даними опитування "Рейтингу", в Україні згодні залишитися 65 % респондентів, серед них більше жінок (67 %). Серед тих, кому від 18 до 25 років, бажають працювати й жити в Україні 38 %. Більш ніж половина (57 %) українців із вищою освітою хочуть залишитися в країні, серед забезпечених людей таких 54 %, із середнім рівнем доходу – 58 %, серед бідних – 73 %.

Найбільш "патріотичні" – жителі Полтавської області, 74 % хочуть жити в Україні. На другому місці Рівненська та Вінницька області – 72 %, на третьому – Івано-Франківська, Хмельницька та Донецька (71 %). Залишитися в Україні хочуть 62 % киян. Найнижчий показник у Закарпатській області – 47 %.

Детальніше – на інфографіках.

Надрукувати
мітки:
коментарів