Поділитись:

ТОП-5 продуктів, які найбільше здорожчали у лютому (рейтинг)

Неділя, 18 березня 2018, 16:15

За даними державного моніторингу, під який підпадає 31 найменування продуктів, у лютому 2018 року подорожчало більше 70 % цього списку. Найбільше – м'ясо та овочі борщового набору.

Про це у мережі Facebook написав генеральний директор і засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж склали ТОП-5 продуктів харчування, які найбільше подорожчали упродовж лютого.

ТОП-5 продуктів, вартість яких у гривні в лютому зросла найбільше

  1. Яловичина.
  2. М'який сир.
  3. Варена ковбаса.
  4. Риба.
  5. Буряк.

Перше місце посідає яловичина, яка додала за лютий 3,2 грн за кілограм. Відтепер її середня ціна в Україні становить 120,4 грн. На другому місці – м'який сир із 1,9 грн подорожчання за кілограм. Його середня вартість – 90,9 грн. Третя сходинка – за вареною ковбасою, вартість якої зросла за лютий на 1,2 грн. Відтепер її середня ціна в Україні – 83,8 грн за кілограм. Четверте місце – в мороженої риби, яка за останній зимовий місяць додала 1,1 грн і коштує 67,6 грн за кілограм. Замикає п'ятірку буряк, який піднявся в ціні на 1 грн, і його середня ціна становить 8 грн за кілограм.

ТОП-5 продуктів, які показали найбільше зростання у відсотковому еквіваленті

  1. Капуста.
  2. Буряк.
  3. Морква.
  4. Картопля.
  5. Яблука.

Лідером є білокачанна з 18 % і середньою ціною 5,9 грн за кілограм. Другим є буряк, який збільшився в ціні на 14 %. На сьогодні його середня вартість в Україні становить 8,1 грн за кілограм. Замикає трійку морква, яка додала 10 %, і коштує 7,9 грн. Четверте місце посідає картопля з 8 % зростання ціни і середньою ціною 6,9 грн за кілограм. П'яту сходинку у рейтингу займають яблука з 4 % зростання і ціною 18, 2грн за кілограм.

"Прогнози нашої Асоціації щодо безумовних лідерів інфляційної гонки, а саме м'яса, окрім сала, та овочів борщового набору, справджується. Але овочі мають низький потенціал росту, тому, за підсумками року, можна очікувати більш помірного зростання. На жаль м'ясо, особливо найдорожчі сорти кожного виду, тобто полядвиця, вирізка, ошийок, філе та грудка, будуть продовжувати невпинно зростати. Це головний тренд, на який буде впливати епізодичне зниження світової ціни. В Україні це минулого року з жовтня спостерігалось на свинину, а з лютого воно відбулось й на ринку курятини. Статистика березня зафіксує вже значно кращу картину на споживчому ринку, оскільки частина негативних факторів закінчила свій вплив у лютому. Але квітень готує нам нові випробовування на фоні можливої девальвації гривні та підняття мінімальної заробітної плати", – зазначив експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів