Поділитись:

Українських науковців обманюють, пропонуючи публікуватися у фейкових виданнях

Четвер, 22 березня 2018, 09:15

У Міністерстві освіти України виявили, що деякі здобувачі вчених звань публікують свої наукові результати у фейкових виданнях, перелік яких розміщений на web-сайті Міжнародного агентства з розвитку культури, освіти та науки.

Тому Міносвіти застерігає науковців від таких ситуацій.

Наприклад, у одному з оголошень, розміщеному на сайті з пропозицією публікації у фейкових виданнях, міститься інформація, що Міжнародне агентство з розвитку культури, освіти та науки спільно з Асоціацією з вивчення медичної освіти (Великобританія) запрошує до друку в науковому періодичному журналі "Medical Education" (ISSN: 0308-0110 Online ISSN: 1365-2923). В оголошенні зазначається, що матеріали видання розміщуються в наукометричних базах Scopus та Web of Science. У повідомленні також вказується, що вартість послуги становить 99 доларів США.

Після "опублікування" автори отримують електронний варіант номеру журналу у вигляді, який відрізняється від оригінального номеру видання лише за порядковим номером випуску.

Міністерство освіти і науки України ще раз наголошує, що, враховуючи випадки шахрайства, вчені ради мають пам'ятати про необхідність ретельної перевірки публікацій у здобувачів вчених звань.

Довідково:

Відповідно до Порядку присвоєння вчених звань науковим і науково-педагогічним працівникам, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України 14 січня 2016 року № 13, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03 лютого 2016 р. за № 183/28313 одним із критеріїв оцінки науково-педагогічної діяльності здобувачів вчених звань є наявність опублікованих наукових праць у періодичних виданнях, що входять до наукометричних баз Scopus або Web of Science.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УКРАЇНІ ЗМІНЯТЬ ВИМОГИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ЗВАНЬ ПРОФЕСОРА І ДОЦЕНТА

Надрукувати
мітки:
коментарів