Поділитись:

Програма "Доступні ліки": як це працює на Волині

Автор: Мая Голуб |
Вівторок, 03 квітня 2018, 08:00

У квітні 2017 року в Україні стартувала програма "Доступні ліки". Завдяки дії урядової програми "Доступні ліки" пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою можуть отримати безоплатно ліки або з незначною доплатою медпрепарати.

На сайті http://liky.gov.ua/ є детальний перелік ліків, що входять до програми "Доступні ліки". Зокрема 17 для серцево-судинних захворювань, 3 для діабету II типу, 3 для бронхіальної астми.

За даними аналітика ГО "Український центр європейської політики" Дениса Горбача, програма спирається на досвід пілотної програми з часткового (90 % або менше) відшкодування пацієнтам витрат на ліки від гіпертонії, що діяла з 2012 до кінця 2014 роки.

У новій програмі список ліків, що надаються безкоштовно, або за доступною ціною, розширився: вона розрахована не лише на пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, але й бронхіальною астмою та діабетом ІІ (не інсулінового) типу.

За даними ГО "Український центр європейської політики", держава компенсує вартість лише найдешевшого препарату, що містить потрібну речовину – його видадуть безкоштовно. Якщо медпрепарату в аптеці немає, або якщо пацієнт хоче придбати дорожчий аналог, він може оплатити різницю між його вартістю та сумою, яку компенсує держава.

Наприклад, подібні програми діють у Польщі, Франції, Швеції та у інших країнах.

Програма "Доступні ліки" у волинських реаліях

На сайті управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації є перелік 124 аптек, що беруть участь у програмі "Доступні ліки".

Перед тим, як йти за ліками, варто одразу на сайті обрати аптеку, яка найкраще підходить за адресою. Щоб не ходити дарма по місту, адже не всі аптеки на сьогодні беруть участь в програмі.

Як зазначено на сайті Управління охорони здоров'я Волинської ОДА, впродовж 2017 року з початку дії програми здійснено відшкодування вартості лікарських засобів за 297 тис. 831 рецептом на суму 13 млн. 834 тис. 361 гривню.

Начальник управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк розповів, що спочатку фінансування становило лише 13 млн грн, а згодом додали ще 5 млн грн. Тобто загальна сума, передбачена на 2017 рік, становила 18 млн грн.

На 2018 рік на програму "Доступні ліки" для Волинської області передбачено 26 мільйонів 825,6 тис. гривень.

Перелік ліків у програмі варто збільшити

Завідувачка кардіологічного відділення Волинського обласного госпіталю ветеранів війни Наталя Олянська розповідає, що процедура отримання ліків проста: пацієнт звертається до сімейного лікаря, а той, згідно з діагнозом і відповідно до переліку, виписує рецепт на необхідний препарат, що фіксує в амбулаторній карточці і повідомляє адресу аптеки, де можна придбати даний препарат.

"Якщо необхідний дорожчий препарат і пацієнт згоден доплатити, то доплата здійснюється в аптеці. В одному рецепті вказується лише один препарат. Вузькі спеціалісти ці рецепти не виписують", – пояснює лікарка.

Рецепт діє впродовж 30 днів з моменту видачі.

Наталія Олянська працює на стаціонарі й видає пацієнтам виписки з рекомендаціями подальшого лікування, зокрема медикаментозного.

"Під час розмови з пацієнтом з'ясовую, чи має він можливість купити ліки в аптеці чи необхідно рекомендувати лише ліки, задекларовані в програмі. Виходячи з цих міркувань і даю рекомендації і скеровую до сімейного лікаря", – зазначила вона.

Лікарка Наталія Олянська поділилась думкою щодо правильності розрахунку щодо переліку хвороб і ліків по програмі "Доступні ліки".

"Без сумніву, кількість захворювань, яка ввійшла в перелік, недостатня. Якщо розцінювати цей перелік лише як перший етап допомоги, то це, звичайно, добре. Але хронічних захворювань, які вимагають довготривалого прийняття ліків, набагато більше, а ціна на них висока, іноді вища, ніж за кордоном", – наголосила вона.

На думку Наталії Олянської, перелік ліків – це те, що викликає найбільше нарікань у лікарів. Адже не увійшли до програми ряд препаратів, які необхідні, а також увійшли малоефективні.

"Немає в переліку ні одної формули "Аспірину", навіть вітчизняного, що є у всіх рекомендаціях. Є в переліку недорогий препарат "Сімвастатин", тоді як в уніфікованих протоколах рекомендуються препарати "Аторвастатин" і "Розувастатин" з хорошою доказовою базою ефективності і безпечності. Серед препаратів першого ряду лікування гіпертонічної хвороби, в перелік ввійшов лише "Еналаприл". У пацієнтів, для яких він неефективний або яким необхідний інший препарат з цієї групи, враховуючи супутні захворювання, відповідно до світових і вітчизняних рекомендацій (гіпертонічна хвороба та перенесений інфаркт, або і цукровий діабет та ниркова недостатність тощо), виникають проблеми", – зауважує лікарка.

"В аптеках є інші препарати, які продають по рецепту з доплатою відповідно до можливостей пацієнта. І це вже рішення пацієнта, що він купує. Дуже часто приходять потім до лікаря із зовсім іншим препаратом, ніж рекомендований, і відповідно з іншою ефективністю чи побічною дією. Роль аптекаря порівняно з лікарем зростає все більше. Не всі аптеки працюють по програмі, що теж створює незручності.Часто кошти на ліки згідно з програмою вичерпуються за місяць, а потребуючих значно більше і вони змушені чекати", – додала Наталія Олянська.

У відділі продажів аптеки "Волиньфарм" розповіли, що у них діє програма "Доступні ліки" й медпрепаратів по цій програмі наразі вистачає. Люди обізнані щодо програми, звертаються з рецептами й купують необхідне за доступною ціною, або ж отримують безкоштовно.

"Доступні ліки" на практиці

Лучанка Людмила Горячковська розповідає, що про програму "Доступні ліки" дізналася в інтернеті. Жінка на пенсії активно користується комп'ютером. Нещодавно вона отримала в аптеці за рецептом безоплатно ліки "Мефарміл", "Тромбонет", "Вазиліп", а раніше за ці ліки треба було доплачувати гроші.

Однак вона стверджує, що після приймання деяких ліків по програмі можуть виникати побічні ефекти.

"Якби в цій програмі були включені ліки до списку, які дійсно допомагають. Наприклад, ліки, які розширюють судини. Багато побічних ефектів від тих ліків, які отримую по цій програмі", – зазначила вона.

Людмила Горячковська вважає, що можна було б надалі реалізовувати не лише програму "Доступні ліки", а й по знижці продавати препарати, що вимірюють цукор в крові. Не всі пенсіонери, хворі на діабет, мають можливість купити глюкометр.

"В багатьох людей немає можливості самим вдома вимірювати рівень цукру. Для цього потрібні спеціальні прибори (глюкометри – авт). А вони коштують досить дорого. Ці прибори якщо є, то вони дорогі. За пенсію купити не вийде", – зазначила вона.

Реалізацію програми "Доступні ліки" можна покращити, розширивши список ліків. Лікування має бути доступним для громадян.

На сайті Міністерства охорони здоров'я України зазначено, що у 2018 році є плани розширити програму на ще три напрямки захворювань. Зокрема для лікування виразки і хронічних гастроентерологічних патологій, депресивних станів та анемії вагітних у першому триместрі.

За попередніми підрахунками спеціалістів, включення цих захворювань обійдеться бюджету близько 300 млн. грн.

Автор: Мая Голуб
Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
16 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024