Поділитись:

Коли українці побачать "мінімалку" у 4200 та хто за неї заплатить

Четвер, 26 квітня 2018, 17:10

Кабмін вирішив відкласти підвищення мінімальної зарплати, яке було заплановано законом про держбюджет на 2018 рік. "Мінімалку" могли б підвищити на 13 %, з 3723 до 4200 гривень у разі сприятливих економічних підстав. Причина — у першому кварталі бюджет недоотримав близько 6,1 млрд гривень.

Про те, що заважає підняти "мінімалку", розповіла провідний науковий співробітник/координатор проектів Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій.

Зараз з фіскальної точки зору у держави немає можливості підвищити мінімальну зарплатню. Передбачалося, що рішення підвищувати чи не підвищувати мінімальну заробітну плату буде прийняте за результатами першого кварталу.

Зрозуміло, що тоді Мінфін був дуже обережним, а зараз є навіть ще обережнішим, тому що грошей на втілення цього плану фактично немає. Мінсоцполітики ж, з іншого боку, підтримує підвищення.

І тут виникає проблема. Зростання заробітної плати, звичайно, генерує додаткові доходи до бюджету у формі єдиного соціального внеску, але водночас потрібно пам'ятати, що цей додатковий дохід буде менший, аніж видатки бюджету на підвищення мінімалки.

Хіба що у нас буде підвищено мінімальну заробітну плату, але не буде підвищено відповідно ставки інших працівників, зарплати яких є вищими за мінімалку. Таке зниження диференціації заробітних плат не є дуже добрим ані для освіти, ані для охорони здоров'я.

Мінімальна зарплата на початку кожного року, у цінах грудня 2017-го

Тому, на думку експерта, зараз можливості підвищити мінімальну заробітну плату немає. Єдине, що може бути зроблене, аби виконати політичну обіцянку, – це ухвалення рішення про підняття мінімалки у листопаді або грудні. Колись ми це вже проходили. Тобто за результатами першого кварталу підвищена мінімальна зарплата, але підвищена не з другого півріччя, а з кінця року.

Таким чином трохи нівелюється ефект на бюджет і, крім того, це дає можливість бізнесу підготуватися до такого рішення. Річ у тому, що бізнес закладав 3723 мінімальну зарплату, якщо ж її підвищать до 4200, це додаткові видатки на оплату праці, особливо для того, хто використовує тарифну сітку.

Отже, щоб нівелювати негативні впливи, може бути прийняте політичне рішення про підвищення "мінімалки" з кінця року.

Вплив такого підвищення на пересічного українця досить важко оцінити. Наприклад, минулого року зарплату підняли дуже суттєво — вдвічі. Це призвело до додаткового споживання та росту доходів, проте одночасно призвело і до зростання інфляції.

Наскільки 4100 порівняно з 3723 вплине на інфляцію — це потребує додаткових розрахунків. Можна поцікавитися у Нацбанку, проте прогноз, який вони нещодавно презентували, включає підвищення мінімальної зарплати з другого півріччя.

Проблема в тому, що перший квартал виявився гіршим, ніж очікувалося (бюджет отримав на 6,1 млрд менше, ніж було закладено). Якщо ситуація не вирівняється найближчим часом, виникне питання, як країні взагалі профінансувати підвищення "мінімалки".

Мінімальна зарплата та ВВП у 2011-2018 роках

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
11 березня 2024
09 березня 2024
06 березня 2024
20 лютого 2024
18 лютого 2024
17:00