Поділитись:

Дорога на захід: де працює 2,5 мільйонів українських мігрантів

Четвер, 26 квітня 2018, 18:14
Дорога на захід: де працює 2,5 мільйонів українських мігрантів

За даними Держстату, 4,5 % українців є трудовими мігрантами, тобто працюють за кордоном. Найактивніше виїжджають мешканці західних регіонів, а країнами призначення найчастіше стають Польща та Російська Федерація. 16,4 % від загальної кількості мігрантів мають повну вищу освіту.

Останні тенденції трудової міграції українців аналізує заввідділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Олексій Позняк.

Якщо вести мову про останні роки, то загальна кількість українських мігрантів складатиме близько 2,5 мільйони – враховуючи тих, хто вже давно виїхав та довгий період часу перебуває за кордоном, і тих, хто постійно виїжджає та повертається в Україну.

Дорога на захід: де працює 2,5 мільйонів українських мігрантів

За кількістю трудових мігрантів на перше місце вийшла Польща, хоча протягом тривалого часу це місце тримала Російська Федерація. Крім Польщі та Росії, основними країнами-реціпієнтами є Чехія та Італія. Якщо Італія та інші країни Південної Європи зазвичай використовуються для довгострокової міграції, то сусідні країни - для короткострокової міграції.

Дорога на захід: де працює 2,5 мільйонів українських мігрантів

Якщо брати дослідження Держстату, яке проводилося у 2015-2017 роках, то доля Західної України серед загальної кількості мігрантів дещо зменшилася. Не надто сильно - усього на два процентних пункти: було близько 71,5 %, стало 69,5 %.

Проте варто сказати, що це дослідження не охоплює усіх мігрантів. Якщо брати, припустимо, дослідження, що проводилося соціологічною групою "Рейтинг" у 2016 році, то доля західного регіону майже по усіх країнах-реціпієнтах нижчою, ніж вказує Держстат. Тобто група, швидше, відслідковувала "нову" міграцію, аніж стару, яка продовжується.

Якщо мігрант був відсутній на час проведення дослідження, експерти Держстату опитували щодо його роботи родичів. А у соціологічній групі "Рейтинг" відслідковували лише тих мігрантів, що потрапили до вибірки та були присутні в Україні під час дослідження. А для першопочаткової стадії є характерною саме короткострокова міграція.

Загалом доля західного регіону зменшується. Той стрибок міграції, що відбувався після 2014 року - тоді рівень трудової міграції виріс приблизно на четверту чи п'яту частину - був не так сильно з Західного регіону, як із решти регіонів.

Подальше зростання чи зменшення трудової міграції залежатиме від розвитку ситуації в Україні. Якщо нам вдасться закріпити позитивні тенденції в економіці, а краще - посилити їх, ми можемо сподіватися на повернення мігрантів. Якщо ж ми не зможемо цього досягти, трудова міграція буде зростати.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів