Поділитись:

У Польщі дозволять занижувати зарплати сезонним працівникам

Середа, 16 травня 2018, 09:00

16 травня у Польщі вступає в силу новий закон про надання допомоги в зборі врожаю, яким вводиться новий тип трудового договору "Про допомогу в зборі врожаю (Umowa o pomocy przy zbiorach).

Торкатися він буде, за великим рахунком, тільки польових робіт: збирання, сортування, чищення і заготовки фруктів, ягід і овочів. Реєструвати документ в повітовому управлінні праці буде сам роботодавець за 30 злотих (як і у випадку з оформленням декларації про намір залучити до роботи іноземця), – ubr.ua.

Платити будуть менше

Оформлення договору буде безплатним для кожної зі сторін. Працювати за ним сезонні помічники зможуть не більше 180 днів на рік. При цьому дозволи на роботу, як і раніше, будуть обов'язковими для роботи.

"Ймовірно, здобувачі з України будуть дотримуватися вже відпрацьованої за останній рік схеми – виїзд "на розвідку" в режимі безвізу, потім отримання документів для оформлення візи типу Д05а (право на роботу до 180 днів протягом року) з подальшим оформленням Виду на проживання", – зазначив директор рекрутингового агентства "Український Рекрутинг" Владислав Штепа.

Однозначно, збільшення загального числа підписаних договорів між претендентом і роботодавцями свідчить про позитивний тренд в прагненнях наших співгромадян працювати за кордоном легально. Проте новий вид угоди між фермером і найманими робітниками несе в собі як ряд позитивних норм, як-от медична страховка і страхування від нещасних випадків на виробництві, так і досить ризикових для заробітчан положень, – кажуть експерти.

Наприклад, при укладенні такого договору роботодавець зможе на свій розсуд встановлювати своїм найманим помічникам заробітну плату. Ризик полягає в тому, що такий документ дозволяє платити працівникам нижче встановленого законом мінімуму. На сьогодні мінімальний оклад в Польщі 13,70 злотих / брутто на годину або 2 100 злотих / брутто в місяць.

Податківці запитають

Так чи інакше працівник сам зможе вибрати собі більш поступливого роботодавця і піти працювати до того, хто більше запропонує. Благо, вакансій для приїжджих в Польщі вистачає.

"Ці угоди хоч і не передбачають мінімальних ставок, проте податкова інспекція не повинна допустити суттєвого їх заниження, оскільки тоді зменшаться податкові надходження. Тому слід очікувати епізодичних занижень: більшість буде боятися сильно зменшувати ставку, оскільки такий дозвіл на роботу не узгодять. Розмір винагороди є одним з елементів дозволу на роботу. Багато що залежить і від самих найманих осіб: якщо захочуть "грати" в конверти, то про соцзахист можна забути", – розповів директор компанії" Еном Консалтинг" Григорій Мельник.

З нещасними випадками на виробництві теж не все так просто. З одного боку, працівник повинен розуміти, що підписує. З іншого, хоч трудовий договір в Польщі і зобов'язаний бути двомовним, але інші формуляри все одно залишаються поки винятково на польській.

Було чимало випадків, коли на виробництві траплялася якась травма і робочі підписували папери, підготовлені самим роботодавцем, де було зазначено, що каліцтво було викликане з необережності або через недостатню кваліфікацію чи умінь самого працівника.

"Новий договір робить найманого працівника більш захищеним. Якщо фермер не виконає своїх зобов'язань, то помічник має право подати скаргу в Держінспекцію праці. Не варто забувати і про обов'язкове страхування найманого працівника, яке дасть право отримати грошову компенсацію в разі нещасного випадку, а також право на безкоштовну медичну допомогу", – зауважив у розмові партнер ЮК "Арес" Роман Чумак.

Страховку оплатить поляк

За кожного найманого сезонного працівника, за договором про надання допомоги в зборі врожаю, фермер зобов'язаний буде щомісяця платити 184 злотих страхових внесків.

"Договір є гарантією того, що працівник може скористатися всіма правами, які передбачені трудовим законодавством Польщі. З основних: право на оплачувану відпустку, компенсація збитку здоров'ю, оплачуваний лікарняний", – говорить керуючий партнер ЮФ EXPATPRO Любомир Кузюткін.

Роботодавець обов'язково повинен буде зареєструвати страховку свого нового помічника упродовж тижня з дати укладення договору в ZUS (Управління соцстрахування). Страхові внески сплачує за помічника саме роботодавець. При бажанні сам працівник може окремо придбати собі додаткову медичну страховку.

"ZUS платить роботодавець, а працівник отримує зарплату нетто (чистими на руки) за вирахуванням суми страхового платежу. Умовно кажучи – це наш ЄСВ, який залежить від розміру заробітної плати. Він, як і у нас, вираховує частину зарплати з робочого, а частину – з роботодавця", – зазначив в бесіді президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Надрукувати
мітки:
коментарів