Поділитись:

"Боюся, що розпочнеться нищівна війна до останнього українця", – комбат "Айдару"

Середа, 16 травня 2018, 08:00

Розмова з комбатом "Айдару", чинним позафракційним депутатом Верховної Ради України Сергієм Мельничуком назріла в момент, коли я працював над наповненням майбутнього прямого ефіру ток-шоу "Протилежний погляд Live".

Спокуса відмовитися була. Часу на підготовку я не мав, поточна робота "кипіла", а півтори години тому завершилася бесіда з новою очільницею "Самопомочі" на Волині Тетяною Остріковою.

Поки я сумнівався, Олександр Харківський відправив по мене авто, завдяки якому через 10 хвилин я вже знайомився з військовим. Сергій Мельничук – високий, трохи кремезний, бородатий чоловік (вдалого фото бородатого Мельничука у мережі мені знайти не вдалося), одягнутий в стилі хакі.

Наш діалог він запропонував вести за одним столом з його побратимами та їхніми родинами, проте мені вдалося його переконати, що краще сісти окремо.

"Ти – перший волинський журналіст, який з ним розмовлятиме", – зазначить Харківський, перед тим, як я задам перше питання...

Неможливо не розпочати розмову з цього абсолютно дивного, але майже завжди доречного питання: що ви робите у Луцьку?

Наразі я подорожую Україною, розповідаючи про свою ініціативу, яку було названо "Комітет захисту Конституції". Відвідуючи регіони, я залишаю після себе осередки, які працюватимуть над фіксацією порушень Конституції та прав і свобод громадян й доповідатимуть у Київ.

Насправді мене дуже дивує, що люди почали опускати руки. Найактивніша частина людей загинула чи на Майдані, чи в котлах. Багатьох активістів перекупили, і тепер вони по різні сторони барикад. Нема консолідації.

Можу підсумувати наступним чином: я намагаюся виявляти порушення та заодно "міряю" рівень протестного потенціалу.

Ви набагато краще за мене знаєте, що таке війна та все, що пов'язано з нею. Нещодавно АТО переформатувалася в ООС (Операція об'єднаних сил). Що це означає?

Людям знову замилюють очі новою абревіатурою, яка майже нічого не міняє, оскільки ми з 1 березня 2014 року ведемо війну з Російською Федерацією. Вона офіційно стала агресором, і ми були повинні чинити відповідно. Органи місцевого самоврядування та військового управління на місцях мусили вступити у збройну боротьбу, не чекаючи оголошення стану війни. Так пише закон.

Не має бути абревіатур АТО, ООС. Є лише одне правильне слово – війна. Прикриваючись війною, верхівка країни грабує національне надбання.

Якою ви бачите "дорожню карту", яка повинна привести до якнайшвидшого завершення військових дій на Донбасі?

Ми повинні змінити керівництво країни, оскільки воно не дасть змінити щось на фронті. Коли це відбудеться, доведеться йти на перемовини з Росією та США. Це війна двох геополітичних систем: США та Росії. Якщо уважно розглянути карту Європи, то ми бачимо, як навколо нас з одного боку розставлені війська НАТО, з іншого – Росії та її союзників. Я боюся, що ми станемо полем бою, на якому розпочнеться нищівна війна до останнього українця.

Два дні тому (розмова відбулася 11 травня) в Україні відзначали День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. По-різному суспільство дивиться на ідеологію святкування 9 Травня: комусь подобається нове бачення, а хтось залишився прихильником старих традицій. Яке ваше ставлення? Яким чином 9 Травня повинне сприйматися українцями?

9 Травня у кожному регіоні відзначається по-різному. Ніколи не було однаковості, якщо говорити про традиції Західної та Східної України. Полісся тягнеться до УПА, Донбас – до Червоної армії. Головне, що ми перемогли фашизм!

Я помітив, що з нас роблять націю мучеників. Наших дітей виховують не на перемогах, а на поразках. Навіть якщо говорити про цю війну. Всі знають про героїв, які захищали донецький аеропорт. Але це була оборона. Чому ж ніхто не говорить про те, як ми "наваляли" росіянам в луганському аеропорті? Чому мовчать про 2 тисячі ворожих десантників, які там загинули? Потрібно виховувати українців на перемогах нашого народу…

Нещодавно призначений голова Волинської ОДА Олександр Савченко закликав усіх бути толерантними під час урочистих подій 8 та 9 травня і не "тягати" бабусь з червоними прапорами, якщо такі будуть. Що ви думаєте про таку позицію? Вона правильна?

Якщо це бабусі, які справді воювали, то вони мають на це право!

Вчора ЗМІ Волині опублікували інформацію про делегацію області, яка їздила до Росії в місто Брянськ на "Форум переможців". Серед її членів були навіть представники органів місцевого самоврядування. Чи повинні ці люди бути покараними?

Представники влади – однозначно. Вони без дозволів відповідних органів не мали жодного права туди їздити.

Звісно, що в майбутньому нам доведеться сідати з Росією за стіл переговорів, але лише за однієї умови: спочатку вони гарантують повернення всіх територій, враховуючи Крим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОСТРІЛИ ТА ВИБУХИ У ВОЛИНСЬКОМУ ЛІСІ (ФОТО, ВІДЕО)

Надрукувати
мітки:
коментарів