Поділитись:

В Україні хочуть заборонити рекламу для цілителів

Четвер, 17 травня 2018, 08:27
В Україні хочуть заборонити рекламу для цілителів

Міністерство охорони здоров'я України розробило проект закону що обмежує рекламу лікарських засобів. Зокрема МОЗ пропонує заборонити рекламу "цілительства та нетрадиційної медицини".

Про це у Facebook повідомила в.о Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

"У способі та подачі реклами лікарських засобів Україна дуже відстає від країн Заходу, де є чіткі правила та норми, які дозволяють розповсюджувати рекламу ліків. Це небо і земля у порівнянні з українським ринком реклами ліків, який є дуже хаотичним та неконтрольованим, що лишає багато простору для маніпуляції про препарат та його властивості", – написала вона.

Головна мета розробленого закону – уникнути маніпулювання інформацією про препарат та його властивості, а також гармонізувати чинне законодавство з нормами ЄС.

Супрун викоремила деякі із основних пунктів:

1) обмеження змісту реклами відповідно до директив ЄС:

  • заборона реклами цілительства та нетрадиційної медицини;
  • заборона залучення до реклами конкретного препарату відомих людей, акторів,
  • що зображають медпрацівників;
  • заборона інформації, що ліки призначені виключно для лікування дітей;
  • зміст реклами має відповідати інструкції про застосування лікарського засобу.

2) Законопроектом передбачено чітке визначення фахових медичних видань, де дозволена реклама ліків непередбачених законом, а також розробка та затвердження Урядом окремого Порядку реклами лікарських засобів спрямована на медичних та фармацевтичних працівників.

3) За МОЗ закріплюються функції контролю та моніторингу. Встановлюються чіткі штрафні санкції до телерадіоорганізацій за рекламу лікарських засобів з порушенням законодавства. Такі санкції надається право застосовувати Нацраді з телебачення і радіомовлення – у розмірі 5 % від ліцензійного збору за 1 порушення, Держпродспоживслужбі, Антимонопольному комітету.

Надрукувати
мітки:
коментарів