Поділитись:

Трансплантація в Україні: у чому суть закону (інфографіка)

Понеділок, 21 травня 2018, 17:18

В Україні щороку більше 5 тисяч людей потребують пересадки органів. Щодня 9 людей помирають, не дочекавшись трансплантації. Минулого тижня Верховна Рада ухвалила законопроект, який дозволяє трансплантацію органів після смерті за згодою донора. Якщо президент України Петро Порошенко підпише документ, він набуде чинності вже з наступного року.

"Слово і Діло" розбиралося, в чому суть нового закону.

Ухвалений в Україні законопроект передбачає "презумпцію незгоди": якщо людина не висловила своєї згоди на посмертне донорство, то автоматично вважається, що вона проти.

Надати свою згоду (або навпаки) може кожен повнолітній дієздатний українець. Крім того, якщо людина передумала, свою заяву вона може відкликати. Якщо померлий за життя не висловив свою позицію щодо донорства й не визначив повноважного представника, згоду на вилучення його органів запитуватимуть у найближчих родичів.

Документ також визначає категорії осіб, у яких після смерті заборонено вилучати анатомічні матеріали для трансплантації. Сюди належать недієздатні особи, діти-сироти, ветерани антитерористичної операції або операції Об'єднаних сил, невстановлені особи.

Крім того, закон регулює деякі питання прижиттєвого донорства. Так, наприклад, забороняється вилучати органи в живих донорів, які мають психічні розлади, утримуються в місцях відбування покарання або раніше вже були донорами. Донори також матимуть право на безкоштовне медичне обстеження або допомогу в разі захворювання через донорство, державну підтримку за умови сімейного донорства та плюс три дні оплачуваної відпустки.

До 1 жовтня в Україні мають створити Єдину державну інформаційну систему трансплантації, яка складатиметься з декількох реєстрів: реєстру волевиявлення особи про надання згоди або незгоди на посмертне донорство, реєстру анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації, реєстру живих донорів і реципієнтів, реєстру медичних установ, уповноважених на трансплантацію.

Відзначимо, що зараз в Україні операції з пересадки органів складають менш ніж 1% від загальної кількості хірургічних втручань. У середньому їх проводиться близько 130 на рік. Серед пострадянських країн лідером із трансплантації є Білорусь, де кілька років тому був ухвалений закон про презумпцію згоди на посмертне донорство. Після ухвалення цього закону кількість пересадок серця в Білорусі зросла в 40 разів (100 операцій щорічно, для порівняння в Україні – лише десять за останні 16 років).

Детальніше – на інфографіках.

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 березня 2024
11 березня 2024
26 лютого 2024
20 лютого 2024
15 лютого 2024
07 лютого 2024
17 січня 2024
10 січня 2024
01 січня 2024
16:00
22 грудня 2023