Поділитись:

Apple Pay в Україні: що це і як працює (відео, інфографіка)

Вівторок, 22 травня 2018, 19:29

У середині травня в Україні прийшов новий сервіс, який дозволяє розплачуватися за товари і послуги за допомогою смартфона або розумних годин від Apple.

Сайт "Сегодня" розповідає, в чому особливості інновації, як почати її використовувати і чи безпечно це.

Що таке Apple Pay

17 травня в Україні офіційно почав працювати новий сервіс безконтактної оплати Apple Pay. Принципи роботи подібної технології українцям вже знайомі, адже трохи раніше, в листопаді 2017 року, в країні з'явився аналогічний сервіс від Google – Android Pay, який дозволяв оплачувати покупки просто піднісши свій телефон до терміналу.

Правда, якщо Android Pay в світі з'явився тільки в 2015 році, Apple Pay вперше запустили в США ще в 2014 році. На даний момент він вже працює більш ніж в 20 країнах по всьому світу, продовжуючи активно поширюватися і далі.

Отже, Apple Pay – це система мобільних платежів від компанії Apple. Завдяки їй можна оплачувати покупки за допомогою свого смартфона, розблокувавши його і приклавши до терміналу, який підтримує систему безконтактних платежів (зазвичай на таких терміналах є відмітка PayPass або PayWave).

Сервіс прийшов в Україну через те, що в нашій країні дуже динамічно розвивається ринок безготівкових систем оплати. Так, зараз в Україні кількість безконтактних операцій становить близько 40 %.

Як працює новий сервіс

Специфіку роботи Apple Pay складно назвати незнайомою. Спочатку потрібно не забути оновити IOS до останньої версії. Далі, щоб отримати можливість безконтактно розраховуватися в магазинах, потрібно зайти в додаток Wallet, він за замовчуванням встановлений на пристрої, і прив'язати карту підтримуваного банку. Автоматично підв'язуються карти, які були раніше підключені до iTunes. Після того, як ви внесете дані своєї карти, банк надішле повідомлення з кодом підтвердження.

Зараз можна одночасно підв'язати до 8 карт, правда, вони повинні бути від тих банків, які вже підключилися до сервісу Apple Pay. Поки що сервіс працює тільки з картами ПриватБанку, але вже найближчим часом до нововведення повинні приєднатися й інші українські банки.

Після цього, щоб розплатитися на касі, потрібно ідентифікуватися на своєму пристрої, прикласти палець до сканера відбитка TouchID або ж використовуватися сканер особи FaceID. Далі операція пройде успішно відразу, як тільки ви піднесете пристрій до терміналу.

Хто може скористатися нововведенням

Природно, скористатися цим сервісом можуть тільки власники "яблучної" техніки: смартфонів і годинників. Сервіс підтримують розумні годинники Apple Watch і наступні моделі смартфонів:

  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone 6
  • iPhone 6 Plus
  • iPhone SE

Наскільки це безпечно

Поява в Україні таких сервісів безконтактної оплати значно спрощує життя всім учасникам ринку, роблячи процес покупок більш швидким і безпечним. Наприклад, Apple Pay може працювати без доступу до інтернету, а випадків злому сервісу і зовсім не зафіксовано.

Справа в тому, що в сервісі Apple Pay не зберігаються ваші персональні дані. Коли ви додаєте туди карту, її номер не зберігається ні на пристрої, ні на серверах самої компанії Apple. Система влаштована таким чином, що замість даних карти термінал створює одноразовий ключ, який генерується для кожної платіжної операції.

Варто додати, що для підтвердження транзакцій використовується біометричний захист, про який ми вже писали вище, тому, навіть в разі крадіжки злодії не зможуть отримати доступ до вашого девайсу і, безпосередньо, самому сервісу безконтактної оплати.

Також за використання сервісу Apple Pay не стягується ніяка комісія, тому ні за що не доведеться переплачувати.

Надрукувати
мітки:
коментарів
03 липня 2023
25 лютого 2023
09 листопада 2022
04 вересня 2022
01 вересня 2022
16 липня 2022
02 липня 2022
28 грудня 2021
24 грудня 2021
09 грудня 2021