Поділитись:

Ціна мігрантів: що значать "заробітчани" для сучасної економіки України (інфографіка)

Вівторок, 22 травня 2018, 16:30

За даними Центру економічної стратегії, більше 4 млн українців є трудовими мігрантами, тобто виїжджають працювати за кордон. Проте високий рівень трудової міграції має і свої позитивні сторони.

Яку користь приносять своїй країні трудові мігранти, аналізує економіст Центру економічної стратегії Юлія Руда.

Країни Центральної та Східної Європи, які стали членами ЄС, одразу після набуття членства переживали масштабні еміграційні хвилі до більш розвинутих країн ЄС, що пропонують вищі доходи. Для того, щоб не втрачати економічний розвиток через нестачу робочої сили, деякі країни звертаються до сміливого розв'язку: залучення іммігрантів з інших країн. Польща, Литва, Угорщина активно залучають українців на свій ринок праці.


Рух українців через кордон набирає обертів з 2009 року. Після 2013 потік українців через польський кордон збільшився вдвічі (якщо порівнювати 2010-12 та 2014-16 роки).

Не зважаючи на те, що українці активно беруть участь у трудовій міграції, достовірних даних про їх кількість Україна не має. Загальну оцінку кількості мігрантів можна отримати, якщо врахувати дані країн ЄС, дані Державної прикордонної служби України, яка фіксує фактичні перетини кордону, та опитування, проведені в Україні.

За оцінкою експертів, загальна чисельність українського населення, яке брало участь у трудовій міграції у період з 2015 по 1 половину 2017 року, становить приблизно 4 млн осіб (тобто близько 16% працездатного населення).

Загальною тенденцією української міграції зараз є її "циркулярний" характер: громадяни виїжджають, заробляють за кордоном гроші і повертаються, щоб витратити їх вдома. Тому одночасно за кордоном перебувають не усі 4 млн трудових мігрантів, а близько 2,6-2,7 млн осіб.

Що міграція означає для України?

Мігранти генерували 7,6-8,4 % від ВВП приватних грошових переказів в Україну щорічно у 2015-2017 роках, що в рази перевищує обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну. Разом за той же період прямі інвестиції з-за кордону склали 10,7 млрд доларів США – трохи більше, ніж приватні грошові перекази за один лише 2017 рік. Ця валюта підтримує платіжний баланс, а отже і впливає позитивно на стійкість гривні, що, до речі, виявилася однією із найстійкіших валют світу у 2017 році.

Перекази від "заробітчан" виконують і соціальну функцію. Вони стають допомогою для сімей трудових мігрантів у післякризовий період, а накопичені засоби дозволяють сім'ям інвестувати та створювати власний бізнес. Так само серед позитивів трудової міграції – надбання українцями нових знань та вмінь, прискорення обміну технологіями, розширення можливостей для підприємництва (стартовий капітал, ідеї).

Друга сторона еміграції – це нестача кадрів окремих простих професій в Україні, поглиблення нерівності в доходах між домашніми господарствами, які мають мігрантів, і в яких їх немає, дефіцитна пенсійна система через недоотримання мільярдних внесків.

Всі позитивні наслідки міграції – швидше короткочасні. Якщо "заробітчани" стануть довгостроковими мігрантами та вирішать залишитися за кордоном, ми більше не побачимо новин про великі обсяги валюти, що заходить у країну. І, очевидно, що люди, які покинули країну назавжди - втрата її економічного потенціалу.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів