Поділитись:

Децентралізація в Україні в цифрах (інфографіка)

Четвер, 24 травня 2018, 08:18

Минуло вже більше чотирьох років від початку децентралізації, але досі не всі розібралися, що саме відбувається на місцях. Після того, як Кабмін ухвалив Концепцію реформи місцевого самоврядування, почали створюватися перші об'єднані територіальні громади (ОТГ).

"Слово і Діло" дослідило, які додаткові повноваження отримали громади, окрім вже всім відомих фінансових, хто такі старости та які функції виконують нові органи управління. Також на інфографіках відображені карти вже існуючих та запланованих ОТГ.

Реформа децентралізації передбачає створення нової системи місцевого самоврядування, що включатиме 27 регіонів, які будуть знаходитись переважно в межах існуючих областей. В свою чергу, регіони поділятимуться на 120-150 районів, які включатимуть 1,5-1,8 тис. ОТГ.

В травні 2018 року в Україні було створено 733 ОТГ. Це майже половина від запланованої кількості ОТГ до 2020 року. До речі, перша територіальна громада виникла влітку 2015 року в Луганській області, де об'єдналися п'ять сіл та одне селище. Вже утворені громади складають майже 30 % загальної площі України і в них проживає 6,3 мільйона осіб.

Найбільше ОТГ створено в Дніпропетровській області – 56 громад, а найменше – у Закарпатській, де поки що тільки 6 ОТГ.

"Децентралізація добре показала себе в ОТГ, які знаходять свою спеціалізацію, збільшують додану вартість, особливо в Західній Україні. Ситуація розвивається досить інтенсивно. Зараз уже дозволили містам так званого обласного значення приєднувати до себе селища, будуть великі громади. Основний плюс у тому, що політика нарешті стала й місцевою. Розділення національної та місцевої політики оздоровлюватиме країну, буде система стримувань і противаг", – вважає політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

Вже більше року у селах і селищах, які увійшли до ОТГ діє посада старости, а до українського законодавства увійшло нове поняття – "старостинський округ". Староста представляє інтереси мешканців свого округу в утвореній громаді та виступає посередником між селянами й місцевою владою.

Староста має відвідувати пленарні засідання сільської, селищної, міської ради, допомагати селянам у підготовці документів, прораховувати для місцевого бюджету різні програми розвитку. Крім того, староста має стежити за станом довкілля, інфраструктурою, правопорядком та пропонувати шляхи вирішення проблем.

Контролюють старосту мешканці округу, перед якими він звітує. Якщо староста неналежним чином виконує свої обов'язки, його можуть відкликати з посади.

Щодо громад, то вони можуть самостійно розпоряджатися не лише фінансами,але й обирати установи з обслуговування коштів місцевих бюджетів, брати запозичення. Також громади можуть самостійно визначати містобудівну політику. На рівень громад передано реєстрацію нерухомості, бізнесу та місця проживання.

З 1 лютого 2018 року Держгеокадастр розпочав процес передачі земель за межами населених пунктів у власність ОТГ. Процес запустив уряд, після того як прийняв розпорядження щодо передачі земельних ділянок сільгосппризначення державної власності у комунальну власність ОТГ. Таким чином Кабмин обійшов вимогу дочекатися досі не прийнятих змін у законодавстві. За даними Мінагрополітики, вже 665 об'єднаних громад підписали меморандуми про співпрацю з територіальними органами Держгеокадастру.

Перші вибори депутатів та голів сільських, селищних, міських рад ОТГ відбулися наприкінці квітня в 40 об'єднаних територіальних громадах в 17 областях України. Спостерігачі зафіксували понад 20 спроб скуповування голосів, а правоохоронці порушили 17 кримінальних проваджень щодо порушень на виборах.

Але процес децентралізації триває й необхідно прийняти ще десятки законопроектів, які стосуються регулювання земельних відносин та права громад розпоряджатися землями за межами населених пунктів. Зараз в Раді очікують розгляду законодавчі ініціативи "Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж" та "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)".

Також очікується прийняття законопроекту про муніципальну варту, проектів законів, які розмежують повноваження у сфері освіти, охорони здоров'я, культури, інфраструктури між ОТГ, іншими органами місцевого самоврядування та виконавчою владою.

Детальніше – на інфографіках.

Надрукувати
мітки:
коментарів