Поділитись:

Літній відпочинок в Україні: де і за скільки

П'ятниця, 25 травня 2018, 19:30

Після анексії Криму перед багатьма українцями постала проблема пошуку нових прийнятних місць літнього відпочинку. І в перші роки пошуків люди нерідко відчували розчарування: інфраструктура багатьох приморських населених пунктів залишала бажати кращого, особливо для любителів комфорту, а ціни – з огляду на надзвичайний наплив людей – істотно підскочили.

Втім бізнес і місцева влада досить швидко зорієнтувалися, і на сьогодні вибір варіантів літнього відпочинку набагато ширший, ніж був ще кілька років тому. На узбережжі Чорного і Азовського морів щороку відкриваються нові готелі, поліпшується інфраструктура і сервіс. А крім того, туристичний бізнес запропонував співвітчизникам нові напрямки літнього відпочинку, – пише "Сегодня".

"Ол інклюзив" по-українськи

Політичні події останніх років дали потужний поштовх розвитку українських курортів на Чорному та Азовському морях. Причому там не тільки з'являються нові готелі і реконструюються старі, але і якість відпочинку, яку вони пропонують, рік від року підвищується.

Як розповіла керівник відділу "Україна і країни СНД" туроператора "PanUkraine" Людмила Прус, останніми роками дедалі більше курортних готелів намагаються надавати відпочивальникам послуги за принципом "все включено". Щоправда, що стосується їжі, "ол інклюзив по-українськи" – це не турецьке "їж скільки хочеш і коли хочеш", а переважно триразове харчування, вартість якого включена до вартості проживання. Деякі готелі, крім триразового харчування, надають безкоштовно ще й полуденок, інші – безкоштовні слабоалкогольні напої тощо. Але, крім харчування, клієнти отримують безкоштовно безліч інших послуг, за які раніше їм доводилося доплачувати окремо. Наприклад, користування басейном, сауною, фітнес-залом і спортивним обладнанням, дитячою кімнатою і навіть заняття з тренером.

"Готелі, що працюють за системою all inclusive, намагаються включити до переліку максимальну кількість безкоштовних послуг, щоб люди почувалися не гірше, ніж в тій же Туреччині. Це, звісно, підвищує вартість проживання, але, тим не менш, добре, що у нас з'явилися такі пропозиції. Хоча, звичайно, їх ще мало", – говорить Людмила Прус.

Ціни на проживання в готелях на Чорноморському та Азовському узбережжях, зі слів туроператорів і співробітників турагентств, зростають щороку. Цього року, порівняно з минулим, вони піднялися на 10-15, а в деяких випадках і на 20 %.Відпочинок за системою "все включено" обійдеться приблизно вдвічі дорожче, ніж в іншому готелі такого ж класу. Однак якщо порахувати вартість проживання, харчування та доплат – можливо, це виявиться навіть вигіднішим.

Азовське чи Чорне

Традиційно більшість українців віддають перевагу відпочинку на Чорному морі. Воно не таке дрібне, як Азовське, та й індустрія розваг там розвиненіша. Азовському ж раніше віддавали перевагу хіба що родини з дітьми. Але минулого року увага до Азовського моря виявилася підвищеною. Це було пов'язано з погодними умовами.

"Через погоду минулого року Чорне море було холодним, купальний сезон там тривав максимум півтора місяці, купатися почали тільки наприкінці липня. Тому багато людей перемістилися з Чорного моря в район Азовського, яке, навпаки, було теплим. Там купальний сезон розтягнувся в середньому на три місяці. Цього року погода краща, Чорне море вже потроху прогрівається. Але ми також спостерігаємо раннє бронювання саме на Азовському морі", – розповідає Людмила Прус.

До речі, багато нових або реконструйованих готелів на Чорному морі останніми роками відкривають на своїй території басейни, де відпочиваючі можуть купатися навіть тоді, коли підводить погода і температура води в морі не налаштовує на довгі водні процедури.

Цього року ціни на готелі середнього рівня і нижче, наприклад, в районі Затоки становитимуть 350-400 грн за особу на добу без харчування. Готелі рівня вище середнього в липні-серпні братимуть з особи від 550 грн і вище без харчування. Вартість 2-3 разового харчування практично в будь-якому курортному закладі цього року обійдеться людині приблизно в 200-250 грн на добу.

Миколаївська область змінює статус, а Херсонська – ракурс

Відпочинок на чорноморському узбережжі Миколаївської області, зокрема в районі Коблевого, завжди відрізнявся досить демократичними цінами. Але останнім часом (після 2015 року) тут з'явилося і з'являється багато нових готелів елітного класу і такого ж рівня цін. Практично в кожному такому готелі є відкриті басейни, сауни, спортзали, анімаційні програми для дітей і тренування для будь-якого віку. Доба відпочинку в такому готелі обійдуться від 1000 грн з особи.

А ось на Херсонщині вирішили розвивати не тільки прибережну інфраструктуру, але зробити привабливою для відпочиваючих всю область. За словами туроператорів, місцева влада приділяє велику увагу розвитку туризму в області. Останнім часом тут відкривається багато нових екскурсійних маршрутів. Ціни в херсонських готелях стартують від 500-600 грн на добу за одну особу в готелі середнього рівня.

Не морем єдиним

З настанням сезону відпусток багато українців останнім часом вирушають не на південь, а на Захід. Особливо ті, кому недостатньо валятися цілими днями на пляжі, а хочеться відпочити активніше.

"Якщо раніше Карпати і Закарпаття були переважно зимовими курортами, то сьогодні тенденція змінюється. Там активно розвивається інфраструктура літнього відпочинку, тож вони стають цілорічними курортами", – розповідає Людмила Прус.

Відкриваються нові туристичні об'єкти в районі Шацьких озер. І навіть в тих районах, які не можуть похвалитися великою кількістю водойм, туристичний бізнес знаходить способи влаштувати відпочиваючим "пляжний відпочинок". Зокрема, багато готелів відкривають літні басейни, чани з мінеральною водою. Якщо є можливість, пропонують відпочиваючим і процедури в термальних джерелах. Для дітей – купання в басейнах з прісною водою (а дорослим – з мінеральною) і послуги аніматорів.

Крім того, оскільки Західна Україна традиційно приваблює любителів активного відпочинку, мало не кожен готель пропонує відпочиваючим всілякі піші та автобусні екскурсійні маршрути. Зростає популярність і веломаршрутів, які також стають "родзинкою" літнього відпочинку на Західній Україні.

Відпочинок в середньому туристичному готелі в Західній Україні обійдеться цього літа в 300-350 грн з людини. Але це, як правило, з одноразовим харчуванням (зі сніданком). Хоча і в Західній Україні з'являються готелі, які намагаються працювати за системою "все включено". Вартість відпочинку на такому курорті – від 570 грн на добу з людини в готелі середнього класу і 700-800 грн – в готелі класу "4 зірки".

"Дикунів" у нас більше "організованих відпочивальників"

Більшість українців досі вважають за краще відпочивати всередині країни "дикунами", тобто не вдаючись до допомоги турагентств. Хоча в 2015 і 2016 роках, коли курс долара різко зріс, збільшилася і кількість "організованих" відпочиваючих. Хтось не зміг дозволити собі відпочинок за кордоном, інші консультувалися, куди можна поїхати, якщо не до Криму. Але з 2017 року продажі турів по Україні знову пішли на спад.

На думку директора мережі турагентств "Поїхали з нами" Олега Кулика, розвиток внутрішнього туризму гальмується через низку факторів. По-перше, далеко не всі готельєри готові співпрацювати з туроператорами і турагентствами, вважаючи за краще шукати постояльців своїми силами. По-друге, багато приморських готелів не підключені до систем бронювання, що створює технічні проблеми для довгострокового співробітництва. Деякі дозволяють собі порушувати домовленості, від чого страждає репутація турагентств і туроператорів.

Одним словом, туристичний бізнес, що познайомився з закордонними стандартами, вважає, що культура ведення бізнесу всередині країни залишає бажати кращого. Зазначаючи при цьому, що в Західній Україні ця культура вище і проблемні ситуації там виникають рідше, ніж в приморських регіонах.

Але, мабуть, істотніша причина популярності "дикого" відпочинку – економічна. Люди змушені економити, а тому шукають нехай менш комфортне, зате дешеве житло в приватному секторі.

Зокрема, на систему "ол інклюзив" переходять більшість готелів біля термальних джерел. Триразове харчування, відвідування джерел, басейнів з чистою водою, екскурсії, користування іншими сервісами – все це для відпочиваючих безкоштовно. Доба в такому готелі обійдуться вже в 2000.

Одночасно розширюється мережа готелів і баз відпочинку, де клієнтів взагалі не обіцяють годувати. Вартість проживання в таких закладах – 200-250 грн на добу, що цілком посильно для українців навіть із невеликим достатком. А готувати їжу вони можуть самостійно на кухнях, які оснащені всім необхідним.

Порівняно з минулим роком відпочинок на Західній Україні подорожчав не так сильно, як в приморських областях, але все-ж – плюс 10-12%. Насамперед до зростання цін призвело подорожчання продуктів харчування та комунальних послуг.

Надрукувати
мітки:
коментарів