Поділитись:

Уляна Супрун розповіла про антибіотики в котлетах

П'ятниця, 25 травня 2018, 16:33

В.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун розповіла про те, чи справді м'ясо нашпиговане антибіотиками, як це впливає на здоров'я та чи варто тепер відмовлятися від м'ясних страв.

Про це вона написала на своїй сторінці у мережі Facebook.

Використання антибіотиків на фермах доволі поширена практика. Тварини отримують антибіотики не лише для лікування інфекцій, але й для їх профілактики, а також покращення росту.

Тому антибіотики можуть бути присутніми в м'ясі. Якщо їх понад норми, то вони порушують кишкову мікрофлору чи викликають алергії, але це дуже малоймовірно. Адже зазвичай антибіотики виводяться з організму тварини природнім шляхом. Крім того, на виробництвах введення антибіотиків мають припинити за кілька днів до забою, і тоді їхній вміст в м'ясі мінімізований.

Коли м'ясо тварини, що вживала антибіотики, потрапляє до продажу, там лишаються вже залишки цих препаратів. Більшість з них знищується під час термічної обробки м'яса – смаження, варіння, приготування в мікрохвильовій пічці та запікання. Тому загрозу становлять не антибіотики у м'ясі, а стійкі до них бактерії, які також там можуть бути присутні. Такі бактерії не вразливі до антибіотиків, а отже, від хвороб, які вони спричиняють, вилікуватися дуже важко.

До першопричин формування стійких бактерій належить надмірне використання антибіотиків у тваринництві, використання в субтерапевтичних дозах (коли дають "про всяк випадок"), застосування "людських" антибіотиків до тварин і недотримання санітарних норм на фермах.

Стійкі бактерії поширюються від тварин до працівників ферм, із гноєм і стічними водами – на поля, городину, в річки. Ці стійкі бактерії здатні передавати власні гени іншим бактеріям. Так гени стійкості до антибіотиків "тікають" з ферми і поширюються навіть серед шкідливих для людини бактерій.

Коли збудник хвороби має гени стійкості до певного антибіотика, ним вже неможливо спинити інфекцію, і потрібно добирати інший препарат. Наразі існують бактерії із множинною стійкістю до антибіотиків. Якщо тенденція зі стійкістю бактерій продовжить набирати обертів, цілком ймовірно, що людство повернеться в часи, коли хвороби, які ми, здавалося б, вже побороли, знов забиратимуть мільйони життів.

"Тому бути відповідальними у використанні антибіотиків – це архіважливо", – зазначила Уляна Супрун.

Іншою складовою в поширенні стійкості є самолікування людей антибіотиками, споживання їх без потреби, і недотримання курсів лікування.

Тож фермерам варто використовувати антибіотики лише тоді, коли прописав ветеринар, і вживати санітарних заходів, аби запобігти "втечі" генів стійкості з ферм. А абсолютно всім слід перед вживанням антибіотиків завжди консультуватися з лікарем.

Кінцевий споживач може заразитися стійкими до антибіотиків бактеріями радше із середовища, а якщо із м'яса, то в разі харчового отруєння, споживання недостатньо обробленої їжі або при контакті із сирим м'ясом.

Щоб захиститись від харчових стійких до антибіотиків інфекцій, користуйтеся цими правилами:

  • Готуйте м'ясо до повної готовності.
  • Мийте руки після контакту із сирими м'ясом, птицею чи морепродуктами. Мийте також все кухонне приладдя.
  • Охолоджуйте їжу до +4 градусів протягом 2-х годин після приготування. Влітку - протягом однієї години.
  • Відокремлюйте сире м'ясо, яйця та рибу від інших продуктів.
  • Використовуйте різні дошки для продуктів, що їдять сирими, та м'яса і риби.
  • .Мийте руки після контакту із тваринами, вольєрами тварин і птахів або їх фекаліями.
  • .Повідомляйте про випадки кишкових інфекцій вашому лікарю.

Надрукувати
мітки:
коментарів