Поділитись:

Рейтинг найбагатшої "сотні" України: загальні статки скоротилися на чверть

Четвер, 31 березня 2016, 19:04

Перше місце в свіжому рейтингу топ-100 найбагатших людей України традиційно дісталося бізнесменові Рінату Ахметову.

Відповідний рейтинг опублікувало видання Forbes-Україна.

Згідно з рейтингом, статки Ахметова оцінюють в 2,3 мільярда доларів. Вони знизились за останній рік на 4,6 мільярда доларів.

Падіння вартості активів мільярдера пов'язано зі зниженням світових цін на залізорудну сировину і метал. До того ж падав попит на продукцію ГМК і всередині країни. Крім цього, практично всі підприємства Ахметова мають велику заборгованість перед кредиторами.

На другому місці Ігор Коломойський, його статки оцінюються в 1,3 мільярда доларів. За останні п'ять років статки найбагатшого жителя Дніпропетровська скоротилися більш ніж в два рази.

У минулому році він покинув пост губернатора Дніпропетровської області та погодився зі зміною керівника "Укрнафти", ким став Марк Роллинс. Але незважаючи на зміни в структурі компанії, ключові менеджери групи "Приват" все ще залишаються на своїх місцях, пише видання.

Геннадій Боголюбов зберіг розмір своїх статків на колишньому рівні – 1,3 мільярда доларів. Через анексію Криму та війну на Донбасі ПриватБанк втратив кілька сотень відділень, і кардинально скоротив виручку – до 267 мільйонів гривень. Проте, саме ПриватБанк входить в список системно важливих для країни банків.

Четвертий рядок – за Віктором Пінчуком. Його статки оцінюються в 1,2 мільярда доларів. Останні кілька місяців для мільярдера були успішними: йому вдалося укласти мирові угоди відразу за двома позовами до Коломойського.

Умови не розкриваються, але за деякими даними Пінчук зможе отримати кілька сотень мільйонів доларів компенсації.

П'ятірку лідерів закриває Юрій Косюк зі статками 1 мільярд доларів. Незважаючи на кризу, Косюк продовжує інвестувати в розвиток бізнесу: в 2016-му тільки в українські проекти буде вкладено до 110 мільйонів доларів. До того ж, Косюк запускає власне виробництво і переробку м'яса птиці в Нідерландах.

Статки Президента України Петра Порошенка оцінюють в 858 мільйонів доларів. За останній рік вони зросли на 100 мільйонів доларів.

Крім корпорації Roshen, яку Порошенко передав у "сліпий траст", він володіє Міжнародним інвестиційним банком, є бенефіціаром холдингу "Укрпромінвест-Агро", а також володіє низкою активів в крохмальній, автомобільній, суднобудівній та машинобудівній галузях. Також у мультимільйонера є кілька національних і регіональних телерадіокомпаній.

Статки Олексія Вадатурського за рік зросли на 50 % і оцінюються в 840 мільйонів доларів. Незважаючи на кризу, Вадатурський продовжує активно інвестувати в розвиток "Нібулону". У планах на 2016-й – вкласти близько 60 мільйонів доларів, що вдвічі більше показників 2015 року.

Олександр Ярославський знаходиться на восьмій сходинці рейтингу з показником 721 мільйон доларів.

Надрукувати
мітки:
коментарів