Поділитись:

"Панамський архів": що стало відомо про офшорний скандал

Понеділок, 04 квітня 2016, 13:42

Опубліковано масив документів про приховані статки світових лідерів, серед яких російський та український президенти.

Скандальні документи, умовно названі "Панамський архів", доводять причетність 72 колишніх і нинішніх світових лідерів до відмивання грошей, уникнення через офшори сплати податків та інших оборудок, – інформує Еспресо.

Їх публікують Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) та Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) – дві організації, що об'єднують журналістів-розслідувачів з багатьох країн. Загалом над обробкою архіву працювало 370 журналістів з 76 країн світу.

На чому базуються дані журналістів і як вони були отримані

Першоджерело "Панамського архіву" – документи юридичної фірми Mossack Fonseca, яка зареєстрована в Панамі. Власне, звідси й назва проекту. Фірма надає послуги з реєстрації та супроводження діяльності офшорних компаній.

Документи отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung, після чого передала їх колегам з ICIJ та OCCRP. Обробка отриманої інформації та її перевірка тривала більше року. Вони стосуються періоду з 1977 по кінець 2015 року. Хто саме "злив" документи журналістам невідомо – джерело анонімне і розслідувачі його не розкривають.

Першу порцію розслідування опублікували ввечері 3 квітня. Далі ICIJ та її партнери з багатьох світових видань планують продовжити оприлюднювати нові матеріали.

Двадцять українців

Автори розслідування вже опублікували детальну інформацію щодо трьох українців: президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра часів Кучми Павла Лазаренка та власника газети Kyiv Post, британського бізнесмена, що живе й працює в Україні Мохаммада Захура.

Видання "Наші гроші" розкопало в "Панамському архіві" дані про те, що голова Нацбанку Валерія Гонтарєва до введення санкцій США та ЄС проти Росії була бізнес-партнером заступника голови російського ВТБ Юрія Соловйова.

Зокрема, компанія ICU Гонтарєвої ще донедавна фактично на чверть належала дружині Соловйова, а офшорні компанії під управлінням ICU отримували позики від офшорів Соловйова.

Крім того, документи свідчать що зараз головна юридична особа групи Гонтарєвої оформлена на компанію ICU holdings limited, яка зареєстрована на Британських Віргінських Островах (БВО). Це давно відома офшорна зона, яка отримала репутацію території, де ховають кінці у воду ті, хто хоче уникнути сплати податків на батьківщині та приховати від очей громадян свої капітали та власність.

У матеріалі про Захура є фраза про те, що він "один із двох десятків осіб, пов'язаних з Україною, чиї імена фігурують у величезному масиві документів з офісу компанії Mossack Fonseca". Але детальна інформація про решту українців ще не опублікована.

Мільйони Порошенка

Найбільш цікавою для українців частиною "Панамського архіву", безумовно, є та, де розповідається про офшори, які автори розслідування пов'язують з Петром Порошенком. Документи доводять, що Порошенко ще у 2014 році почав реструктуризацію активів Roshen, створивши для цього три офшорні компанії.

Як розповідає стаття на сайті OCCRP, йдеться про заснування офшорної холдингової компанії, зареєстровану на БВО.

"Його (Порошенка. – Авт.) фінансові консультанти говорять, що БВО було обрано для того, щоб зробити корпорацію Roshen більш привабливою для потенційних покупців з-за кордону. Але одночасно це означає, що Порошенко міг економити мільйони доларів податків, які інакше він мав би сплачувати в Україні", - пише сайт.

Як свідчать документи з "Панамського архіву", реєстрацією пов'язаної з Порошенком фірми на БВО опікувалась у серпні 2014 року контора Mossack Fonseca. Нову компанію назвали Called Prime Asset Partners Ltd. Та зареєстрували в Akara Building.

Це "хатинка" на БВО, яка надає юридичну адресу тисячам "офшорок". Єдиним власником нової фірми, як свідчать документи, став Петро Порошенко – сайт стверджує, що він вказав у документах свою київську адресу та додав копію паспорту.

"У даних Mossack Fonseca чітко обумовлюється, що Prime Asset Partners відведено роль холдингової компанії для українських та кіпрських структур кондитерської корпорації Roshen, а джерелом коштів мають слугувати "доходи від комерційної діяльності", - пише OCCRP.

Оборудки друзів Путіна

У документах згадується дуже багато оборудок за участі людей з оточення Путіна та його друзів. Це, зокрема, віолончеліст та хрещений батько однієї з дочок Путіна Сергій Ролдугін, бізнесмен Юрій Ковальчук, який на думку влади США є особистим "касиром" Путіна і бізнесмен Аркадій Ротенберг.

До речі, у Росії готувались до скандалу – кілька днів тому прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що проти його шефа готується "інформаційне вкидання". До речника Путіна ICIJ звертались по коментарі щодо офшорів, які належать людям з оточення російського президента.

Загалом же в документах згадуються 12 діючих голів держав, 60 колишніх, 128 політиків та 29 мільярдерів. Наприклад, там фігурують король Саудівської Аравії Салман, прем'єр-міністри Ісландії та Пакістану, родичі лідера Китаю Сі Цзінпіня та президента Азербайджану Ільхама Алієва. Також там зустрічаються зірки кіно та спорту: футболіст Ліонель Мессі, член комітету FIFA з етики Педро Даміані та актор Джекі Чан.

Другий потужний постріл

Це вже не перше подібне розслідування ICIJ, яке наробило скандалу на цілий світ та струсило корумповані уряди багатьох держав. Наприклад, у квітні та червні 2013 року було опубліковано подібний архів. Він розкривав справжні дані про власників сотні тисяч офшорок.

З Україною там були пов'язані півтори сотні записів. У них згадувались олігархи Дмитро Фірташ та Рінат Ахметов, київські бізнесмени Олександр Меламуд та Гарік Корогодський, телеведучий-мільйонер Андрій Пальчевський.

Що цікаво, витік даних про власників офшорок у червні було організовано напередодні саміту тоді ще Великої вісімки в Ірландії, який був присвячений саме боротьбі з корупцією та відмиванням грошей.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
15:05
20 березня 2024
18 березня 2024
17 березня 2024
12 березня 2024
16:16
12:22
08 березня 2024
07 березня 2024
10:20
27 лютого 2024