Поділитись:

Десять правових подій тижня для бізнесу

Понеділок, 30 травня 2016, 19:37
Десять правових подій тижня для бізнесу

Визначили десятку найбільш важливих для підприємців правових подій минулого тижня.

Про те, які зміни повинні знати бізнесмени, пише видання "ЮрЛіга".

1. Вступили в силу зміни для розвитку державно-приватного партнерства

24 травня набув чинності Закон № 817-VIII, яким передбачається зняття регуляторних бар'єрів для розвитку ДПП, стимулювання залучення інвестиційних капіталовкладень в Україну, створення більш ефективних механізмів для співпраці між державою та територіальними громадами (державними партнерами) та приватними партнерами в рамках ДПП, поліпшення інвестиційних умов і гарантій для приватних інвесторів і т.д.

2. НБУ знизив облікову ставку

З 27 травня облікова ставка знижена до 18% річних (з 19%) - про це йдеться в рішенні правління Національного банку України від 26 травня 2016 року № 25-рш "Про регулювання грошово-кредитного ринку". У НБУ повідомили, що зниження ставки стало можливим завдяки стійкій тенденції до уповільнення споживчої інфляції.

3. Прийнято рішення про "єдине вікно" на митниці

25 травня Кабмін прийняв рішення про введення на митниці автоматизованої системи "Єдине вікно" з 1 серпня 2016 року. Постанова передбачає здійснення всіх видів контролю (митного, санепідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та ін.) За допомогою ІТ-системи митниці. Час на прийняття рішення щодо здійснення контролю становитиме 4 години. В іншому випадку застосовується принцип "мовчазної згоди".

4. Спрощено вимоги для створення приватних дитсадків

Новим Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів, який вступив в силу 24 травня, передбачені умови, що сприяють створенню дитячих садків, зокрема в житлових і нежитлових приміщеннях. У новій редакції регламенту багато спрощень. Так, при відсутності харчоблоку в дитсадку допускається постачання готової продукції тощо. У документі відсутня дрібна регламентація, але при цьому чітко визначені вимоги до чистоти, температурного режиму, висвітлення, розпорядку дня.

5. Погоджено проект щодо запровадження уповноважених економічних операторів

Уряд схвалив для передачі в ВР законопроект про введення в Україні інституту уповноважених економічних операторів. Передбачається, що держава буде надавати сумлінним підприємствам сертифікати УЕО (сертифікат з надійності і безпеки та / або сертифікат на спрощення митних процедур). Залежно від виду сертифіката підприємства зі статусом УЕО зможуть користуватися різними спрощеними процедурами.

6. Вступив в силу порядок виплати АТ дивідендів

27 травня набув чинності Порядок виплати акціонерним товариством дивідендів. Встановлено, що АТ здійснює виплату дивідендів через депозитарну систему або безпосередньо акціонерам. Конкретний спосіб виплати дивідендів визначається рішенням загальних зборів акціонерів щодо всього випуску акцій відповідного акціонерного товариства.

7. Уточнено правила огляду на митниці товарів та ТЗ комерційного призначення

Постановою від 25 травня № 341 Кабмін вніс зміни до переліку підстав, за наявності яких може проводитися огляд (переогляд) товарів, транспортних засобів комерційного призначення митними органами за дорученнями правоохоронних органів. Змінами встановлюється чітка форма доручень, вказані терміни проведення оглядів. Такі зміни повинні посприяти недопущення проведення необґрунтованих оглядів, а також зменшення часу митного оформлення.

8. Плануються зміни щодо авторського права на твори, створені на замовлення

Комітет ВР рекомендував до прийняття за основу законопроект № 3692, яким пропонується врегулювати проблемні питання, пов'язані з набуттям, здійсненням та захистом автрорского права на службові твори. Зміни покликані вирішити проблему приналежності майнових прав інтелектуальної власності на службовий твір і твір, створений за замовленням. Оскільки зараз спільна належність прав викликає багато ризиків для бізнесу, зокрема для високотехнологічних компаній.

9. Роз'яснено нюанси складання податкової накладної при передоплаті

Кошти, які не віддають покупцю за повернений товар, на підставі додаткової угоди набувають статусу передоплати за інший товар / послугу. На дату укладення такої додаткової угоди постачальник зобов'язаний скласти податкову накладну на суму такої передоплати і зареєструвати її в ЄРПН.

10. Мін'юст переводить в онлайн-режим всі сервіси з реєстрації бізнесу

Уже найближчим часом Мін'юст завершить процес перекладу в онлайн-режим всіх сервісів у сфері реєстрації бізнесу, які зараз надають місцеві органи влади і нотаріуси. Засоби, які будуть сплачені за ці реєстраційні дії, направлять до місцевого бюджету за місцем реєстрації компанії. Серед таких сервісів - первинна реєстрація компанії, реєстрація з власним, а не модельним статутом, зміна складу учасників і засновників, зміна директора, зміна видів діяльності (КВЕД).

Надрукувати
мітки:
коментарів