Поділитись:

Повідомили про зміни вступної кампанії-2016

Середа, 22 червня 2016, 21:27
На вступників та вищі навчальні заклади в 2016 році чекає вісім базових змін, які відрізнятимуть цей вступний рік від попередніх.

Про них розповіла перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун, – повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

Зміна 1. Новий перелік галузей і спеціальностей

Цього року набір здійснюватимуть за новим єдиним переліком галузей і спеціальностей, затвердженим у 2015 році.

"Раніше абітурієнт вступав на вужчу спеціальність, що обмежувало можливість змінити освітню траєкторію в майбутньому. Крім того, ця зміна відкриває нові можливості вишам для розробки власних освітніх програм", — підкреслила Совсун.

Зміна 2. Вступ лише за конкурсом

Як повідомляють у міністерстві, цього року повністю прибрали норму про позаконкурсний вступ, а також цільовий прийом. Усі учасники вступної кампанії проходитимуть конкурсний відбір.

Окремо визначаються категорії громадян, котрі з об'єктивних причин потребують підтримки держави. Ці абітурієнти вступатимуть за конкурсом, але на основі інших видів вступних випробувань.

Йдеться про співбесіди, вступ за квотами та вступними іспитами, вступ за особливим порядком складання вступних іспитів та квотами для мешканців тимчасово окупованої території та вступ за особливим порядком складання вступних іспитів для мешканців непідконтрольної території та населених пунктів, в яких немає умов для здійснення стабільного освітнього процесу.

Перелік абітурієнтів-пільговиків, документів для вступників, які мають право на зарахування за співбесідою, на зарахування в межах встановлених квот та на першочергове зарахування можна переглянути тут.

Зміна 3. Місце йде за вступником

Завдяки цьому нововведенню місця у ВНЗ приноситимуть вступники, які їх вибороли.

"У минулому році ми випробовували подібну модель, коли обсяг місць держзамовлення в університеті коригувався відносно популярності у студентів з вищими балами ЗНО. Тоді відбулося укрупнення потоків за державним замовленням, тобто сильніші університети отримали б більше місць, менш популярні – менше, що, в принципі, було закладено в основу закону про вищу освіту", — зазначила Інна Совсун.

У 2016 році ця модель реалізовуватиметься лише на денній формі навчання (набір на перший курс)за всіма освітніми рівнями, окрім набору на молодшого спеціаліста.

Зміна 4. Для вступників з Криму та Донбасу — спрощена система

Особливі умови для вступу, наприклад, для абітурієнтів з Донбасу, дозволять їм вступати за іспитами в університети, що були евакуйовані з території антитерористичної операції.

У зв'язку з тим, що в минулому році у вступників з Криму та Донбасу були проблеми зі збором потрібних документів, МОН розробило правила, за якими вони зможуть вступати до українських вишів навіть якщо, наприклад, не можуть надати додаток до документу про базову загальну середню освіту.

Як здобути вищу освіту школярам з Криму, дивіться тут.

Зміна 5. Електронна подача документів

Цього року прийом документів на вступ за результатами ЗНО здійснюватиметься винятково в електронній формі, обіцяють у МОН.

Кожен абітурієнт зможе завантажити свої документи сидячи вдома, або у будь якому іншому місці, де є комп'ютер та доступ до Інтернету.

Студенти, які не матимуть можливості подати власні документи в електронному вигляді самостійно, зможуть це зробити у визначеному ними виші, де спеціалісти завантажать документи разом з абітурієнтом.

Зміна 6. 15 заяв на 5 спеціальностей

Під час попередніх вступних кампаній абітурієнти мали можливість подавати 15 пакетів документів у п'ять університетів.

У 2016 році абітурієнт зможе подати 15 заяв на 5 різних спеціальностей за держзамовленням на денну форму навчання у будь-які університети за власним бажанням.

"Якщо майбутній студент хоче стати лікарем й давно визначився зі своїм призначенням, навіщо йому подавати документи на інші напрямки? Логічніше, якщо він подасть усі п'ятнадцять заяв на вибрану спеціальність у різні університети, чим збільшить свої шанси на вступ", — пояснила нововведення Совсун.

Зміна 7. "ЗНО для вступу в магістратуру": експеримент для юристів

Експерти, міжнародні організації та дев'ять університетів, що зголосились взяти участь у пілотному проекті, весь рік розробляли тест для спеціальності 081 Право.

До навчальних закладів, що брали участь в розробці, вступ в магістратуру на "Право" здійснюватиметься за результатами зовнішнього тесту.

"Є спеціальності, за якими ступінь уніфікації є й має бути високим, наприклад, так звані регульовані спеціальності: медицина, військові спеціальності. Тобто є перелік спеціальностей, для яких така форма іспиту виправдана й є сенс продовжувати роботу у вибраному напрямку далі", — зазначила перший заступник міністра, уточнивши, що запровадити ЗНО при вступі на магістратуру у всіх вишах буде недоцільно через автономію і можливість складати свої навчальні програми.

Зміна 8. Студент управляє своєю освітою

Цього року третій предмет для вступу за результатами ЗНО абітурієнт вибиратиме з "лінійки", запропонованої вищим навчальним закладом. Тобто 2 предмети фіксовано визначає ВНЗ, а третій, серед запропонованих варіантів, – вступник.

Про усі зміни вступної кампанії можна дізнатись тут.

Надрукувати
мітки:
коментарів