Поділитись:

Заробітки у Польщі: що робити, щоб не надурили

П'ятниця, 24 червня 2016, 15:15

60 вiдсоткiв заробiтчан, якi їдуть працювати до сусiдньої країни, стають жертвами шахраїв Стiльки ж людей платять за те, аби знайти роботу в Польщi. Однак, як то кажуть, купують кота в мiшку, адже робота виявляється зовсiм iншою, нiж їм обiцяли.

Поширенi випадки ошуканства, пов'язанi iз зарплатою, коли обiцяних грошей мiгранти так i не бачать. Буває й таке, що роботодавцi в українцiв навiть вилучають паспорти, – пише газета Експрес.

Обiцяли золотi гори, а залишили нi з чим

Активiст акцiї "Не плачу за працю" в Польщi Микола Шишкiн розповiдає, що багатьох працiвникiв з України ошукують у Польщi.

"Близько 60 вiдсоткiв осiб стверджують, що їх обманули посередники, – каже Микола Шишкiн. – Дуже часто шахраями виявляються українцi, якi колись також були заробiтчанами, а тепер прагнуть заробляти на трудових мiгрантах, своїх спiввiтчизниках. Бувають, звiсно, випадки, коли польськi бiзнесмени ошукують українцiв. Люди платять за вакансiї, бо насправдi не знають, який ринок працi в Польщi".

За те, щоб знайти роботу в Польщi, люди платять вiд 2000 до 10 000 гривень.

"Додатково ще сплачують за те, щоб стати в чергу на вiзу, орiєнтовно 3000 - 5000 гривень", – додає Микола. – Однак єдине, за що повиннi заплатити українцi, якi хочуть працювати в Польщi, це вiза – 35 євро. Усе".

Вимагайте трудовий договiр!

"Українських трудових мiгрантiв у Польщi стає щораз бiльше, – розповiдає Дмитро Горбань, перший секретар iз консульських питань посольства України в Республiцi Польща. – Збiльшилася й кiлькiсть звернень українцiв у зв'язку з порушенням їхнiх прав недобросовiсними працедавцями. Найчастiше такi скарги стосуються невиплати заробiтної плати".

Що ж робити, аби не опинитись у такiй ситуацiї?

"Українцям треба ретельно пiдходити до пошуку роботи, отримувати документи, що є пiдставою для оформлення робочої вiзи, лише вiд роботодавця, у якого планують працювати, – вiдповiдає пан Горбань. – Обов'язково треба уважно ознайомитися з трудовим договором. Навiть варто звернутися до перекладача, аби зрозумiти його суть. Без укладеного трудового договору не можна виконувати роботу. Договiр, до речi, стане в пригодi, коли вашi права порушать".

Нещодавно в польських ЗМI повiдомляли про українського робiтника, який не змiг через незнання польської мови прочитати свiй трудовий договiр i, вiдповiдно, не знав, що насправдi йому платитимуть менше, нiж обiцяли посередники.

"Якщо ви потрапили у схожу ситуацiю або вас ошукали в будь-який iнший спосiб, то повиннi звернутися до територiальної iнспекцiї працi за мiсцем виконання роботи iз заявою про порушення, – каже Дмитро Горбань. – Якщо у вас немає трудового договору, то вiдновити порушенi права можна лише через суд. Однак за умови, що у вас є документи, якi пiдтверджують факт виконання працi. Наприклад, пiдписанi представником компанiї документи щодо кiлькостi робочих годин".

Бувають i значно серйознiшi порушення прав українських працiвникiв у Польщi, нiж ми описали. У людей забирають документи, i вони фактично стають заручниками роботодавцiв.

"У посольство України також звертаються люди, у яких роботодавцi забрали паспорти, – каже пан Горбань. – Це порушення фактично межує зi злочином у сферi торгiвлi людьми, оскiльки таким чином працедавець порушує право громадянина на вiльне пересування та вiльний вибiр мiсця працi".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: НЕСТАЧА КАДРІВ У ПОЛЬЩІ: НА РОБОТУ КЛИЧУТЬ УКРАЇНЦІВ

Надрукувати
мітки:
коментарів