Поділитись:

Чи має невеликий український бізнес майбутнє в ЄС

Вівторок, 05 липня 2016, 17:09
Чи має невеликий український бізнес майбутнє в ЄС

Чи має невеликий український бізнес майбутнє в ЄС

Великий бізнес досить впевнено почуває себе як на світовому, так і європейському ринку.

А малі та середні волинські підприємці більше займаються питаннями дрібної торгівлі і наданням окремих видів послуг через значно скромніші фінансові можливості.

Чи матиме менший український бізнес реальні перспективи адаптуватися до європейського ринку поцікавився начальник управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції Волинської ОДА Юрій Кресак під час круглого столу щодо асоціації Україна-ЄС 4 липня в Луцьку.

Прогнози експерта з питань економічної інтеграції та торговельної політики, директора з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніки Мовчан щодо цього питання виявилися більш ніж оптимістичні.

"Я думаю, малий і середній бізнес може з цим справитися. Щодо технічних вимог ЄС, він вже з цим працює. Він не може цього не робити, тому що законодавство України останніх років змушує дотримуватися цих вимог", – каже експерт.

Питання безпеки українських продуктів харчування, зауважує пані Мовчан, є дещо складнішим і потребує тривалого процесу адаптації. Це потрібно буде вирішувати як на загальнонаціональному рівні, так і на обласному. Кожен окремий регіон повинен концентруватися на найбільш перспективній для себе продукції.

Експерт з питань економічної інтеграції та торговельної політики Вероніка МовчанЕксперт з питань економічної інтеграції та торговельної політики Вероніка Мовчан

Експерт радить орієнтуватися на досвід сусідньої країни. У Польщі, яка нині має гарні економічні показники, більшість підприємств свого часу звузили асортимент, щоб зробити безпечними певні товари.

"З іншого боку, ми всі споживачі і, думаю, всі хочемо споживати товари, які є не тільки смачними, але й безпечним", – каже Вероніка Мовчан.

Зі слів представника Інституту економічних досліджень, Європейський Союз уважно ставиться до розвитку саме малого і середнього бізнесу. Там розуміють, що це підґрунтя будь-якої конкурентної економіки. ЄС впроваджує чимало програм з підтримки підприємців.

Зокрема, у травні 2016 року Україна офіційно долучилася до європейської програми підтримки малого і середнього бізнесу COSME (Competiveness of Small and Medium Enterprises). Вона спрямована на зміцнення конкурентоспроможності невеликих підприємств і діятиме до 2012 року

На сайті Мінекономіки є робоча програма на 2016 рік, в якій розписана процедура участі в програмі, – зауважила експерт.

Крім цього, у березні Україна залучила в Європейського інвестиційного банку кредит на 400 мільйонів євро для підтримки малого та середнього бізнесу. Ці кошти реалізовуватимуть через українські банки.

Як розповіла експерт Інституту економічних досліджень, український бізнес дуже позитивно сприймає створення Зони вільної торгівлі з ЄС. За результатами опитування, 54 % підприємців вважають, що відчують переваги ЗВТ протягом наступного року. 71 % опитаних твердять, що виграють від ЗВТ упродовж п'яти років.

Надрукувати
мітки:
коментарів