Поділитись:

Ціна питання: скільки коштує стати юристом в Україні

Субота, 09 липня 2016, 17:21

Вартість юридичної освіти в Україні в середньому зросла на 16%. Найдорожчим вузом залишається Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, причому в цьому році вуз став рекордсменом зі зростання вартості навчання.

Вступна кампанія 2016 року стартує вже в наступний понеділок, 11 липня. Подавати документи на вступ до вузів абітурієнти зможуть до 28 липня. У цьому році кількість вступників скоротилося на 15%. Так, загальна кількість випускників складе 252 тисячі чоловік, роком раніше здобувати вищу освіту мало намір 290 осіб, – пише "Delo.ua".

У той же час, уряд прийняв, здавалося б, нелогічне рішення - збільшило кількість держзамовлення на 12,3%. Це означає, що загальна кількість абітурієнтів, які зможуть вчитися за державний рахунок, збільшиться до 272,6 тис. Чоловік, в тому числі за денною формою навчання - 237,9 тис. Осіб.

"Якщо ми подивимося на обсяг державного замовлення для вищих навчальних закладів, то він зменшився на 6% для закладів, які курирує МОН", - сказав міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Нагадаємо, що частина вузів знаходиться в підпорядкуванні інших міністерств, наприклад, Міноборони або МОЗ.

У Кабміні пояснюють, що основне збільшення державного замовлення відбулося за рахунок "молодших спеціалістів", тобто школярів, які взяли рішення навчатися в ПТУ. У 2016 році держзамовлення на цю категорію склав 67,5 тис. Осіб.

За її словами, збільшення замовлення на молодшого спеціаліста в цьому році обумовлено невизначеним становищем в сфері професійно-технічної освіти. Нагадаємо, що утримання технікумів і коледжів "звалили" на плечі місцевої влади, у багатьох не було передбачено грошей на їх фінансування.

Дорожче найдорожчого

Традиційно, юридичну освіту є одним з найпопулярніших і дорогих.

Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, як і роком раніше, займає перше місце. За один рік навчання доведеться заплатити 44 тисячі гривень, що відразу на 9 тисяч більше, ніж у 2015 році.

На другому місці розташувалася "Києво-Могилянська академія". Один рік навчання на юридичному факультеті обійдеться в 36 тисяч гривень.

Трійку лідерів замикає Національна юридична академія ім. Ярослава Мудрого, яка за рік навчання "просить" 22,9 тисячі гривень. Роком раніше академія перебувала на четвертому місці. Рік навчання коштував 22,4 тисячі.

А ось в Академії адвокатури України вартість року навчання на юридичному факультеті знизилася до 19, 96 тисяч. з 22,5 тисяч гривень 2014 року.

У топ-10 найдорожчих університетів з підготовки юристів також входять Національний торговельно-економічний університет, Київський національний економічний університет ім. Гетьмана, Національний авіаційний університет, Львівський національний університет ім. І.Франка та Київський університет права НАН (див. Таблицю).

Відзначимо, що провідні вузи України підняли ціни на юридичні спеціальності в середньому на 16%, в той же час з економічного профілю ВНЗ, як правило, "заморозили" або зменшили свої ціни.

При визначенні вартості бакалаврської програми вузи орієнтуються на показник інфляції. У 2015 році зростання споживчих цін в Україні прискорилося до 43,3% з 25% в 2014 році. Отже, і вузи сміливо могли піднімати вартість свого навчання практично в півтора рази.

Надрукувати
мітки:
коментарів