Поділитись:

Де в Україні найпростіше знайти роботу

Середа, 20 липня 2016, 21:26
Де в Україні найпростіше знайти роботу

З другого півріччя 2015 року український ринок праці демонструє стабільний приріст вакансій в більшості галузей. За рік їх кількість збільшилася більш ніж на третину.

Про це розповіла керівник експертно-аналітичного центру hh.ua Катерина Мащенко, – повідомляє UBR.ua.

За словами hr-експерта сайту rabota.ua Тетяни Пашки, з початку цього року рейтингнайбільш затребуваних вакансій залишився незмінними: продавці, торгові представники і кухарі. Але влітку активізувався попит на сезонних робітників: офіціантів, барменів, покоївок.

У першому кварталі цього року такі спеціальності займали 6 рядок в рейтингу професій, а в другому – змістилися вже на 4 місце.

Де в Україні найпростіше знайти роботу

"Підтвердження сезонного тренду – зростання в рейтингу попиту на офіціантів, будівельників і різноробочих і, відповідно, падіння інтересу до водіїв, програмістам і продавцям В2В сегмента. З річного рейтингу пішли "на канікули "також викладачі-репетитори, зате з'явився автосервіс", – зазначила Тетяна Пашкіна.

У той же час поряд зі зростанням активності роботодавців спостерігається зниження активності здобувачів, а це означає, що на ринку немає великого напливу безробітних. Але знайти хороше місце, як і раніше, досить складно. Середній термін пошуку роботи становить близько півроку, – кажуть кадровики.

"Користуючись тим, що роботодавці, як і раніше, диктують правила на ринку праці, багато компаній стали жорсткіше відбирати кандидатів, наприклад, почали давати тестові завдання, встановлюють обов'язковий випробувальний термін тощо" , – говорить Катерина Мащенко.

Де шукати роботу

Регіональна структура вакансій і резюме практично не змінилася. Як і раніше, лідером за кількістю вакансій і резюме є столиця. Варто зазначити, що частка вакансій, які припадають на Київ, дещо зросла в порівнянні з минулим роком. Також в ТОП-5 регіонів входять найбільші міста України: Харків, Дніпро, Одеса і Львів.

Протягом першого півріччя помітним зростання вакансій спостерігалося в Хмельницькій, Рівненській, Чернівецькій, Черкаській та Волинській областях.

Найбільш затребуваними в регіонах є фахівці з продажу (менеджери роботи з клієнтами, торгові представники, продавці-консультанти, товарознавці). Не відстають від них представники виробничих спеціальностей (зокрема, агровиробництва).

Також добре розвинена сфера обслуговування: є попит на касирів, охоронців, операторів АЗС, фахівців з обслуговування банкоматів і т.д. Досить часто трапляються вакансії і в сфері логістики: роботодавці шукають водіїв, експедиторів, кур'єрів.

Значно менший попит в регіонах на офісних співробітників. Однак, у великих містах, зокрема у Львові, Одесі, Харкові та Дніпрі потрібні бухгалтери, фахівці з персоналу, секретарі та лінійні фахівці в банківські відділення. Також буде нескладно знайти роботу представникам ІТ-галузі: у великих містах пропонують роботу розробникам, системним адміністраторам і фахівцям з підтримки, рідше – менеджерам проектів.

Багато великих компаній мають представництва в багатьох містах України, тому шукають заступників на керівні посади: директорів філій, комерційних директорів, менеджерів з розвитку регіональної мережі.

Разом з цим, нещодавно в східні регіони країни почали заходити гуманітарні проекти, зокрема з іноземним капіталом. І зараз досить часто відкриваються вакансії для менеджерів в громадські організації, яким пропонують роботу на контрактній основі.

Найбільше зростання вакансій зафіксовано в таких сферах як консультування (+ 25%), маркетинг / реклама / PR (21%), адміністративний персонал, управління персоналом / тренінги, а також ЗМІ.

Найменш динамічними сегментами ринку праці виявилися продажу, транспорт / логістика, ІТ-галузь, інсталяція і сервіс, а також туризм та готельно-ресторанний бізнес.

Серед регіонів України з найвищою конкуренцією за робочі місця експерти відзначають Київську, Харківську і Дніпропетровську області. А також Суми і Полтаву (тут на одну вакансію претендувало 4-5 претендентів).

Відносно вільно на співбесідах в західних регіонах України: Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Волинській і Тернопільській областях (у середньому 2 людини на місце).

Залишається критичною ситуація на сході країни: в Донецькій і Луганській областях. Протягом півроку кількість вакансій тут помітно не виросла. У середньому щомісяця з'являлося близько 200 нових пропозицій в Донецькій області і близько 50 – в Луганській.

Як правило, це робота на відстані, або передбачає переїзд.

Проте, конкурс на вакансії на Донбасі залишається високим – 15-17 чоловік на місце.

Як і раніше, найскладніше знайти роботу топ-менеджерам, юристам, студентам і фахівцям без досвіду, бухгалтерам і фінансистам, а також висококваліфікованим фахівцям на виробництві.

Зате відбулися зміни в топ- 5 професій з найнижчою конкуренцією. Зі списку зникли ІТ-фахівці.

Де в Україні найпростіше знайти роботу

Також в першому півріччі 2016 р низька конкуренція спостерігалася в готельно-ресторанному бізнесі та сфері консалтингу.

Кому скільки платять

Середній приріст реальних зарплат в другому кварталі цього року, в порівнянні з першим, за даними rabota.ua, становив всього 1%, тоді як апетити претендентів виросли на 6%. Таким чином, розрив між пропонованої і очікуваної зарплатою збільшився, і тепер здобувачі просять в середньому на 14% більше, ніж їм готові запропонувати.

Незважаючи на зростання затребуваності сезонних вакансій (сфера гостинності, будівництво, робочі спеціальності), більше грошей їм пропонувати не стали –навпаки у офіціантів зарплата впала на 7%. Так що затребуваність і хороші зарплати не завжди збігаються, – визнають кадровики.

Загалом для фахівців, які хочуть бути затребуваними, є дві новини: хороша і погана.

"Хороша полягає в непорушності переваг роботодавців – продавця або менеджера з продажу робота знайдеться завжди. А погана в тому, що отримувати великий оклад на такій роботі не вдасться: роботодавці готові платити за результат, створюють різні мотиваційні програми, націлені на підвищення продуктивності персоналу, навчають і розвивають, але платити "авансом" не прагнуть ", – зазначила Тетяна Пашкіна.

Надрукувати
мітки:
коментарів