Поділитись:

Яким буде курс гривні до долара восени

Середа, 17 серпня 2016, 11:06
Яким буде курс гривні до долара восени

Восени в Україні традиційно починає зростати курс долара. Причин для цього відразу декілька: зростання бізнес-активності, закупівля енергоресурсів перед опалювальним сезоном, збільшення валютної виручки українських аграріїв, а також очікування й терміни виділення коштів від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Учасники ринку не виключають подорожчання долара та підвищення попиту на нього з боку населення, – сказано в статті на LB.ua.

Яким буде курс гривні до долара восени

Гнучка ситуація

Нацбанк вже давно перейшов на стратегію гнучкого курсоутворення та відмовляється давати будь-які прогнози щодо ціни долара. Однак там не бачать серйозних причин для великого падіння вартості національної валюти в цьому році.

"Ми продовжували дотримуватися режиму гнучкого курсоутворення і не перешкоджали помірному зміцненню обмінного курсу, зумовленого фундаментальними факторами, як ми і декларували. В результаті, курс гривні до долара США з середини березня зміцнився на 7,4 %", – зауважила глава НБУ Валерія Гонтарєва.

Яким буде курс гривні до долара восени

Банкіри погоджуються, що особливих причин для паніки зараз куди менше, ніж в минулі роки.

"Фундаментально ситуація на валютному ринку зараз все ж краще, ніж в минулому році. Ціни на нафту та інші енергоносії в цьому році нижче, ніж в 2015-му. А невизначеність навколо реструктуризації, яка була восени 2015-го, більше не впливає на нашу економіку", – вважає головний аналітик UniCredit Bank (ПАТ" Укрсоцбанк") Андрій Приходько.

На початку бізнес-сезону учасники ринку не чекають істотних курсових коливань, так як за рівнем експортно-імпортної активності серпень і вересень мало чим різняться. Проте, в подальшому курс може зрушити.

"Ми вважаємо, що попит на валюту може зрости в листопаді, з огляду на традиційно високою активність імпортерів в передноворічний сезон, що може привести до певних курсових коливань, які зможуть бути збалансовані НБУ. За нашими прогнозами, при збереженні поточних тенденцій, курс утримається в коридорі до 27 грн за долар", – говорить голова правління Altbank (ПАТ "Неос Банк") Ігор Волох.

Спокійний період

Причин для невеликого подорожчання іноземної валюти може бути відразу декілька.

"Зараз, в літній період, основну частину валютної пропозиції на міжбанку формують експортери-металовиробники. З точки зору активності саме тепла пора року для металургійних компаній є високим бізнес-сезоном. Ситуація, яка складається на внутрішніх ринках, демонструє, що зараз попит і пропозиція перебувають у балансі, учасники торгів самостійно корегують курс. У вересні ситуація може трохи змінитися. Україна активізується із закупівлею енергоресурсів до опалювального сезону. З цієї причини попит на валюту зросте, але при цьому обсяги пропозиції залишаться приблизно в тих же межах. Перші реальні надходження валютної виручки від представників головної експортної галузі країни – агровиробників – надійдуть на ринки не раніше другої половини осені, а їх основна частка припаде на зиму 2016/2017. З цієї причини у вересні-жовтні може відбутися просідання курсу національної валюти. Не думаю, що воно буде критичним, а швидше за адекватним у відношенні до економічній ситуації – в межах однієї гривні", – пояснює директор казначейства банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний.

Яким буде курс гривні до долара восени

Стабільний період перших трьох кварталів на валютному ринку традиційно пов'язаний із сезонними факторами і збільшенням надходження валютної виручки від агросектору. При цьому банкіри вважають, що до кінця року визначальними факторами для курсу валют на міжбанківському ринку будуть ціни на сировинних ринках і термін відновлення програми фінансування МВФ.

"Продовження програми забезпечить підтримку міжнародних резервів, виділення МВФ чергового траншу відкриє доступ до засобів ряду пов'язаних міжнародних програм фінансування. Крім того, це важливий репутаційний крок, який підтвердить продовження імплементації реформ і дасть позитивний сигнал для іноземних інвесторів. У разі дефіциту валюти можливе збільшення розриву між курсами міжбанку і готівкового ринку, що вже відбувалося в минулому році. Згладити такі коливання може подальша лібералізація валютного ринку, яка послідовно проводиться НБУ з початку 2016 року", – говорить начальник казначейства БТА Банку Дмитро Лазарєв.

На готівковому ринку пропозиція валюти поки перевищує попит, тому долар в обмінниках залишається на стабільному рівні близько 25 грн.

"Як готівковий, так і безготівковий курси залежать від співвідношення попиту і пропозиції на готівковому і міжбанківському ринках. За перше півріччя 2016 року чистий купівля НБУ склала 1,4 млрд доларів США. При цьому банками у населення було куплено близько 1,6 млрд доларів США. Перевищення продажу населенням валюти над її купівлею допомагало НБУ збільшити золотовалютні резерви, стабілізувати, а далі і зміцнити курс долара США до гривні ", - говорить директор департаменту казначейства Піреус Банку Ігор Якобчук.

"Осінні місяці - це завжди зміна курсу гривні до іноземних валют. І напрямок зміни курсу гривні не завжди збігається з думкою більшості резидентів. Курс буде залежати від цін на міжнародних товарних ринку, врожаю зернових і розрахунків за нього, а також необхідним балансом газу на зимові місяці. Всі ці фактори будуть впливати на торговельний баланс країни ", - підтримує начальник управління казначейства" Індустріалбанку "Антон Марюхніч.

Очікування зростання

На курс чинитимуть тиск відразу ряд чинників.

"Підготовка до опалювального сезону, а також сезонне пожвавлення ділової активності збільшить потребу в валюті у вересні. Якщо Україна не зможе домовитися про залучення пакету фінансування на закупівлю газу в розмірі 1-1,5 мільярда дол США, тиск попиту на валюту з боку Нафтогазу стане відчутним вже в наступному місяці. Також слід зазначити, що у вересні Україна повинна виплатити 490 млн дол. США купонного доходу по реструктуризованих боргах ", - каже Андрій Приходько.

Не виключено, що на курс також можуть тиснути поки невідомі фактори в політичній ситуації країни, які можуть статися.

"Традиційно восени ми спостерігаємо зростання курсу долара, що пов'язано це з активізацією бізнесу, після літньої сплячки. Але тенденція до підвищення кардинально: курс може піднятися не більше 26-26,5 грн, - прогнозує скарбник "ВекторБанка" Карл Варга. - Можна припустити, що політичний фактор (події на сході страниі нестабільна внутрішньополітична ситуація) будуть суттєво впливати. Тривалі переговори з приводу чергового траншу МВФ і, очевидно, необхідність поповнювати запаси газу в сховищах на зиму буде посилювати тиск на гривню ".

Яким буде курс гривні до долара восени

Тому в найближчому майбутньому низький попит на валюту навряд чи збережеться. І в зв'язку з цим можна очікувати початок подорожчання долара.

"Подальший продаж населенням валюти в тих же обсягах в другому півріччі 2016 сумнівна. Крім того, у другому півріччі традиційно збільшиться покупка газу, що надасть додатковий тиск на обмінний курс. На курс також буде впливати зміна цін на сировинних ринках і в першу чергу в аграрній і металургійній галузях. Беручи до уваги зазначені фактори існує ймовірність того, що курс незначно девальвує в другому півріччі ", - зазначає Ігор Якобчук.

Надалі ситуація на валютному ринку в більшості буде залежати від загальної економічної і політичної ситуації в країні.

"Тривале падіння експорту (падіння на 11.5% в січні-травні) на тлі зростання імпорту споживчих і інвестиційних товарів потенційно є серйозним фактором ризику. При цьому ситуація з траншем МВФ і пов'язаним з ним фінансуванням залишається вкрай невизначеною. Так як весь процес з виділенням траншу явно зсувається на осінь, МВФ може зробити паузу у виділенні траншу до затвердження нового бюджету, яке у нас відбувається, як правило, ближче до Нового року. А значить ймовірність того, що ми в цьому році отримаємо транш, залишається низькою, - зазначає Андрій Приходько. - На цьому тлі будь-яка криза, наприклад, ескалація воєнних дій або обвал на світових фінансових ринках, може значно посилити девальваційний тиск на валютний ринок ".

Надрукувати
мітки:
коментарів