Поділитись:

Не буде e-декларування, не буде траншів, – міністр фінансів

Вівторок, 23 серпня 2016, 13:03

Отримання траншу від Міжнародного валютного фонду, кредитних гарантій від США і макрофінансової підтримки від ЄС – є неможливим без запуску системи електронного декларування.

Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, – інформує Економічна правда.

Зі слів міністра, для роботи з міжнародними партнерами Україні потрібні якісні зміни, а не "сумнівні напівзаходи".

"Електронна система - це ключовий елемент боротьби з корупцією. Потрібно, щоб вона запрацювала повноцінно. Це надзвичайно важливо і для нас, і для наших міжнародних партнерів. Без цього виділення третього траншу опиняється під загрозою. Більш того, без МВФ ми не зможемо отримати 1 млрд доларів кредитних гарантій від США, 1,2 млрд євро макрофінансової підтримки від ЄС, і кредити на покупку газу від європейських партнерів", – сказав Данилюк.

Як розповів міністр, Кабмін розраховував на повноцінний запуск системи е-декларування 15 серпня.

"Зараз потрібно об'єднати зусилля і максимально швидко запустити систему електронного декларування. Якщо система повністю запрацює з 1 вересня і ніяких проблем не буде, то ми зможемо розраховувати на транш у вересні", – зазначив він.

Данилюк також додав, що узгодження проекту меморандуму України з МВФ досі перешкоджали технічні моменти, які він не може назвати до їх узгодження.

Як відомо, система електронних декларацій має отримати сертифікацію, адже це головна умова, за якої вона допоможе у боротьбі з корупцією.

Разом з тим, 14 серпня опівночі сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування попри відсутність атестату захисту інформації, який є необхідним у відповідності до законодавства.

Водночас через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ в суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

У Євросоюзі вже заявили, що запуск системи електронного декларування з сертифікатом технічної безпеки є ключовою умовою.

Надрукувати
мітки:
коментарів