Поділитись:

В Україні презентували інтерактивну мапу звалищ

Четвер, 08 вересня 2016, 12:57
В Україні презентували інтерактивну мапу звалищ

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак презентував членам Кабінету міністрів проект запровадження сервісу "Інтерактивна мапа сміттєзвалищ".

Міністерство екології та природних ресурсів, розпочавши збір даних про реальний стан сміттєзвалищ з геолокаційною прив'язкою, вперше за 25 років дало старт системному впорядкуванню легальних сміттєзвалищ.

Станом на сьогодні проведений облік місць видалення відходів та стихійних сміттєзвалищ показав, що в Україні понад 30 тисяч сміттєзвалищ, – повідомили у прес-службі міністерства.

Водночас як зазначив Остап Семерак, вже зараз можна говорити, що зібрані дані показують менше 20% від реальної ситуації.

"Космічні геознімки з місць звалищ сміття, які ми використовували для порівняння інформації наданої областями, зокрема, Харківської і Київської областей, показали, що облдержадміністрації не володіють повною картиною сміттєзвалищ. Немає жодної області, яка б надала всю повну картину їх геолокації. Органи місцевого самоврядування, незважаючи на те, що це їх зона відповідальності, незацікавлені у відображені об'єктивної картини стану сміттєзвалищ та не готові визнати масштаби проблеми. Ми не побачили за ці два місяці їх бажання боротися з нею", - сказав Остап Семерак.

Міністр також повідомив, що найповніше подала інформацію про реальний стан сміттєзвалищ Вінницька область. Не надали інформацію щодо геолокаційної прив'язки Херсонська, Одеська, Луганська, Донецька області та місто Київ.

Сервіс ecomapa.gov.ua має на меті зібрати найповнішу інформацію щодо стану сміттєзвалищ в Україні.

За словами Остапа Семерака, завдяки запуску в роботу Інтерактивної карти, Мінприроди зможе оперативно реагувати на звернення громадян.

Міністр нагадав, що сервіс буде розміщувати не лише офіційну інформацію надану органами місцевої влади. Скористатися сайтом і додати інформацію про сміттєзвалище зможе будь-який громадянин України. Для цього достатньо зайти на сайт, зареєструватися і надіслати звернення.

Також Мінприроди розробило мобільні додатки для всіх типів пристроїв, за допомогою яких громадяни зможуть миттєво повідомляти про сміттєзвалища.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак закликав громадян України активно користуватися сервісом ecomapa.gov.ua і долучитися до боротьби зі сміттям.

"Насправді, проблема сміттєзвалищ – це, зокрема, і проблема свідомості громадян, котрі дозволяють собі їх створювати. Проблема безвідповідальності місцевої влади та відсутності єдиної державної стратегії поводження з відходами", - зазначив Міністр.

Уряд підтримав пропозицію Остапа Семерака посилити надалі співпрацю з місцевими органами влади та залучити їх до активної співпраці у вирішення проблеми з обліком, переробкою та утилізацією відходів.

Надрукувати
мітки:
коментарів