Поділитись:

Доходи у серпні покращили держбюджет України

Середа, 28 вересня 2016, 15:58

Податок на прибуток значно покращив бюджетну статистику в серпні 2016 року, адже доходи бюджету зросли аж на 26, 6 %.

Про це інформує Ціна держави на Facebook.

Цифра особливо вражає після падіння доходів на 6,3 % у липні. Основна причина стрімкого росту доходів це квартальна сплата податку на прибуток підприємств: у серпні цього року по цій статті надійшло 10,4 млрд грн., що майже в чотири рази більше ніж рік тому (2.7 млрд грн. у серпні 2015-го року).

Причина такого позитиву зовсім не в кращій прибутковості підприємств, а в зміні режиму оплати податку: минулого року податок на прибуток сплачувався щомісячно, а з 2016-го року знову повернулись до поквартального графіку.

Стрибок у доходах став причиною профіциту зведеного бюджету цього місяця (11,6 млрд грн). Фактично і центральний бюджет (7,0 млрд грн) і місцеві бюджети (4,6 млрд грн) були у "плюсі". Як наслідок загальний дефіцит зведеного бюджету за 8 місяців скоротився до 11,3 млрд грн порівняно з 22,9 млрд грн місяць тому.

Загалом за 8 місяців поточного року доходи бюджету зросли на 13,0 % при тому, що "прибутків" НБУ (38 млрд грн прибутків) ще не перераховували. При такій динаміці (та маючи в резерві потенційні доходи від НБУ), плановий ріст доходів на рівні 14,2 % р/р в середньому за рік виглядає абсолютно реалістично.

Надрукувати
мітки:
коментарів