Поділитись:

Як реформують охорону здоров'я в Україні

Середа, 05 жовтня 2016, 19:33

Переведення системи охорони здоров'я на страхову модель у 2017 році розпочнеться із запуску сімейної медицини європейського зразка на базі поліклінік та амбулаторій.

Українці зможуть вільно обирати сімейного лікаря і педіатра для своїх дітей та підписувати з ним прямі угоди з чітко прописаним обсягом послуг, гарантованих і оплачених державою, йдеться на сайті МОЗ, – передає Українська правда.Життя.

У випадку, якщо пацієнта не задовольнятиме сімейний лікар, він зможе його поміняти. Сімейні лікарі видаватимуть довідки в дитячий садок, школу, басейн.

"Наша мета – лікар кожній родині. Сімейний лікар повинен стати агентом сім'ї в системі охорони здоров'я, направляти, слідкувати за здоров'ям та забезпечувати всю первинну діагностику. Сім'я повинна йому довіряти, а для цього лікар має бути мотивований – передусім фінансово", — відзначив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Лікарі первинної ланки зможуть обрати будь-яку організаційну форму роботи – ФОПи, поліклініки, амбулаторії та ЦПМСД. Робота буде оплачуватись залежно від кількості укладених лікарем угод і дотримання медичних протоколів лікування та діагностики.

Процедура ліцензування медичних практик буде прискорена та спрощена. Також вже у 2017 році буде скасована паперова звітність для лікарів первинної ланки.

"Ключова функція сімейного лікаря – підтримувати здоров'я своїх пацієнтів. Будь-яка інша робота буде мінімізована. У випадку, якщо сімейний лікар вирішить розпочати приватну практику, оплата буде надходити на його рахунок напряму, оминаючи посередників. Це дозволить створити просту, прозору і зрозумілу для всіх систему", – додав Ковтонюк.

Технічним оператором перерахування бюджетних коштів стане страхова агенція, що здійснюватиме документообіг з лікарями. Запровадження нових податків чи страхових внесків не буде.

Також буде створено національний рейтинг запровадження реформи в регіонах і детальні методичні матеріали, які розтлумачують роль лікарів, пацієнтів і місцевих адміністрацій.

У 2017 році медичні заклади переведуть на глобальний бюджет та оплату праці лікаря за результат.

"Наївно думати, що величезну систему охорони здоров'я в 42-мільйонній країні може змінити міністерство, клацнувши пальцями. Ключова задача нашої команди в умовах децентралізації – створити максимум можливостей на місцях, де відбуватимуться зміни, які побачать українці", – наголосив Ковтонюк.

Раніше уже повідомлялося, що поступовий перехід на застосування принципів страхової медицини триватиме до 2020-го року. Одним із кроків до реформи є відхід із принципу виділення коштів за кількістю лікарняних ліжок на користь фінансування послуг, які надаються пацієнтам.

Надрукувати
мітки:
коментарів