Поділитись:

В Україні знову можуть зрости тарифи на електроенергію, – експерт

Середа, 02 листопада 2016, 16:50

В Україні можливе чергове підвищення тарифів, і це наслідки введення формули "Роттердам+".

Про це повідомив експерт у сфері енергетики, екс-член Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус у Facebook.

За 6 місяців єврооблігації ДТЕК виросли більш ніж на 100 %: з 38 % від номіналу у березні до 78 % у жовтні.

"Це абсолютно логічна реакція інвесторів на введення "Роттердаму" і на стрімкий ріст тарифу для ТЕС за останні півроку", – запевнив експерт.

Як йдеться у дописі, нещодавно ДТЕК оголосив умови реструктуризації боргу: погашення у 2023-2024 рр. Списання боргу немає.

"Ви памятаєте, як було багато критиків, коли міністр фінансів Яресько добилася списання 20 % боргу. Говорили нібито це занадто мале списання, і нам всім – платникам податків – доведеться гасити великий борг у майбутньому. Але все пізнається у порівнянні", – зазначив Герус.

Він пояснив, що коли у випадку з ДТЕК списання боргу немає взагалі, всім платникам тарифів доведеться додатково сплатити 70 млрд грн на погашення цього боргу. Ці гроші зайдуть в енергоринок і вийдуть звідти кредиторам. А для оновлення і модернізації енергетики буде потрібне нове підняття тарифів.

"Звичайно, не йдеться, щоб "віджати" кредиторів ДТЕК. Але вони розуміли або мали розуміти всі ризики, коли кредитували у твердій валюті компанію, яка мала гривневий бізнес. А менеджери компанії мали розуміти можливі наслідки, коли приймали рішення брати борг у валюті. Ніхто не обіцяв, що тарифи компанії будуть стрімко рости разом із девальвацією гривні. Ці кредити не були погоджені регулятором НКРЕ. Але зараз НКРЕКП вирішило, що всі помилкові рішення ДТЕК та їх кредиторів ляжуть на споживачів", – зазначив Андрій Герус.

"Багатство тримачів боргу ДТЕК виросло на 105 % з березня (у валюті) – це чітко відображає ціна єврооблігацій. Я думаю, що ці тримачі бондів далеко не найбідніші люди. Це прекрасний приклад, як усі, зокрема й бідні люди "скидуються", щоб багатство небідних виросло ще більше. Це шлях у прірву, це потрібно зупиняти", – додав він.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ТАРИФИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ ЗНОВУ ПОДОРОЖЧАЮТЬ, БО В МІНЕНЕРГЕТИКИ "ЗАБУЛИ" ВЧАСНО ЗАКУПИТИ ВУГІЛЛЯ, – ЕКСПЕРТ

Надрукувати
мітки:
коментарів