Поділитись:

ТОП-10 чиновників-хабарників

П'ятниця, 25 листопада 2016, 11:15

З початку року працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції викрили 618 посадовців-хабарників. Затримані чиновники різних ланок органів виконавчої влади: від голів міст – до лаборантів. Середня сума хабара становила 60,4 тисячі гривень.

Про це в ексклюзивному коментарі порталу Znaj.ua розповів заступник голови Нацполіції Ігор Купранець.

Лише за цей рік за вирішення різних питань хабарники отримали від громадян понад 37 млн грн. Серед затриманих – голови та депутати рад усіх рівнів, чиновники мерій та облдержадміністрацій, працівники судів, прокуратури, адвокати, керівники підприємств усіх форм власності та інших сфер діяльності. Хабарі вимагають не тільки чиновники. Викладачі – за хороші оцінки, складання іспитів, медичні працівники – за фіктивні лікарняні листи, за проведення пологів, за оформлення групи інвалідності.

З початку року працівники Департаменту захисту економіки викрили 618 посадовців у хабарництві: 332 – працівники органів влади та управління, 190 – працівники контролюючих органів, 91 – суб'єкти підприємств різних форм власності, 5 – працівники судової гілки влади.

Серед затриманих посадовців велику кількість становлять голови та заступники селищних, міських та обласних рад. За свої "послуги" вони вимагали від кількох тисяч гривень до кількох мільйонів. Що стосується чиновників, то хабарі вони отримують, головним чином, за вирішення земельних питань.

На отриманні хабарів ловлять також і суддів, які отримують "вдячність" за закриття справ. Нерідко оперативникам Департаменту доводиться "полювати" на посадовців з фіскальної служби, митників чи лісників, які сприяють порушникам законів.

Ігор Купранець уточнює, що загальна сума одержаних посадовцями хабарів склала 37,4 мільйона гривень, тобто, в середньому, один посадовець вимагав 60,4 тисячі гривень.

Наразі 190 особам повідомлено про підозру, а до суду скеровано 443 кримінальні провадження.

"У громадян може скластися враження, що ми переслідуємо хабарників виключно на низовому рівні. Насправді для працівників Департаменту нема різниці, яку посаду обіймає чиновник. Але проявляти нульову терпимість до хабарів слід уже на найнижчому рівні. Адже якщо нині "закриємо" очі на дії хабарника-хірурга, то завтра він очолить обласне управління охорони здоров'я, і його "дякую" зросте в кілька разів. Піде він далі по лінії міністерства – змінюватиметься хіба що порядок цифр у розмірах хабарів. Громада має це розуміти і змінювати своє сприйняття хабарництва як явища. Щоб люди не лише чекали, коли хабарника потягнуть до суду, а й самі не давали хабарів", – говорить Ігор Купранець.

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 квітня 2024
05 квітня 2024
04 квітня 2024
22 березня 2024
18 березня 2024
13 березня 2024
28 лютого 2024
27 лютого 2024
26 лютого 2024
22 лютого 2024