Поділитись:

Вибори на Волині: зафіксували нові порушення

Неділя, 11 грудня 2016, 15:09

Станом на 12:00 у Волинській області під час виборів у громадах фіксуються нові порушення: намагання проголосувати без паспорта; відсутність на дільницях необхідної кількості скриньок і кабінок для голосування; видача бюлетеня особі, яка не мала права голосу.

10:00. На виборчій дільниці № 070520, що знаходиться в с. Княгининок Луцького району, спостерігачами ОПОРИ зафіксовано два випадки спроби з боку виборців отримати виборчий бюлетень без пред'явлення документа, що посвідчує особу. Члени виборчої комісії відмовили виборцям в отриманні бюлетенів.

Відповідно до частини 7 статті 77 Закону України "Про місцеві вибори" при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред'явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 3 цього Закону, наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці та наявності у нього права голосу на відповідних місцевих виборах.

11:10. У с. Шкурат Ковельського району на виборчій дільниці № 070381 зафіксовано наявність лише однієї стаціонарної і однієї переносної скриньок, а також наявність лише однієї кабінки для голосування. Спостерігач ОПОРИ склав акт про порушення.

Відповідно до частини 1 статті 76 Закону України "Про місцеві вибори" голосування проводиться у спеціально відведеному приміщенні, в якому обладнуються у достатній кількості кабіни для таємного голосування та визначаються місця видачі виборчих бюлетенів. Для малих виборчих дільниць кількість таких кабін повинна бути не менше двох, для середніх - не менше чотирьох, для великих - не менше шести.

Крім того, згідно з частиною 3 статті 76 Закону, кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Кожній виборчій скриньці присвоюється власний номер, який проставляється на цій скриньці.

Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок.

11:35. У с. Литовеж Іваничівського району на виборчу дільницю №070174 на виклик прибула оперативна група правоохоронців. Допитали спостерігача, у якого був наявний при собі список виборців, а також опитали свідків. Спостерігачами ОПОРИ на місці було написано заяву про виявлене порушення.

Нагадаємо, що о 8:15 спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА помітили у руках іншого спостерігача від кандидата партії "Українське об'єднання патріотів – "УКРОП" список людей, аналогічний до списку виборців, з яким працює дільнична виборча комісія. На питання – де спостерігач взяв відповідний список, – той відповісти відмовився.

11:50. На виборчій дільниці №070406, що знаходиться у с. Пісочне на Ковельщині, зафіксовано факт, коли виборцю видали бюлетень із кандидатами у депутати по іншому округу, де виборець не має права голосу. Виборець проголосував і вкинув бюлетень у скриньку, після чого підійшов до голови комісії з питанням, чому до бюлетеня включені інші кандидати. Комісія пояснила свою помилку. По даному факту складено акт про порушення.

Надрукувати
мітки:
коментарів