Поділитись:

На Волині зафіксували 37 спроб "обманути" лічильники газу

Середа, 18 січня 2017, 18:51

Упродовж 2016 року на Волині перевірили 18 тисяч побутових лічильників газу.

Більше 5 тисяч були визнані непридатними до подальшої експлуатації через невідповідність метрологічних характеристик вимогам нормативних та експлуатаційних документів, – повідомляє прес-служба ПАТ "Волиньгаз".

"Лічильник газу є складним обчислювальним механізмом та з часом має здатність давати неточні показання, адже при експлуатації робочі деталі зношуються. Тому у разі виявлення підозр, що лічильник працює незадовільно або ж що підходить термін його повірки, споживач може самостійно звернутися із заявою до Центру обслуговування клієнтів "Волиньгазу" для перевірки роботи лічильника аби упевнитись що прилад працює правильно та нараховує той обсяг газу, який споживається", – пояснює технічний директор ПАТ "Волиньгаз" Сергій Галянт.

Повірка приладів обліку газу відбувається кожні 8 років. ПАТ "Волиньгаз" проводить її безплатно для побутових споживачів.

Як показує практика, найчастіше вибраковуються лічильники роторного типу. Передусім це пов'язано з відносно нетривалим терміном експлуатації, а також з механічною зношеністю складових лічильника. Несправності в роботі приладу також можуть спровокувати неправильні або погані умови експлуатації (вологе повітря, температурні коливання тощо).

Однак, іноді й самі споживачі намагаються вивести із ладу свої прилади обліку. Так, під час проведення планових повірок лічильників, у 2016 році було виявлено 37 фактів втручання споживачами у роботу лічильника. Інформацію про те, як "обдурити" прилад оприлюднюють навіть засоби масової інформації, на сайтах розміщується реклама про магніти чи інші засоби, які нібито можуть допомогти споживачу зекономити.

Фахівці "Волиньгазу" зауважують: випадки втручання у механізм легко фіксуються під час зняття приладів для перевірки у лабораторії, а розрекламовані способи не дають жодного позитивного ефекту для споживача та не здатні допомогти приладу проводити обчислення на користь зменшення.

Надрукувати
мітки:
коментарів