Поділитись:

Історик пояснив, чому Польщу так хвилює Волинь

Вівторок, 31 січня 2017, 20:33

Поляки не прагнуть позбавити українців права шанувати своїх героїв, а лише хочуть, аби Україна не забували про те, що на совісті УПА є також злочини.

Про це розповів працівник Варшавського університету, історик Ян Маліцький, – інформує 112 телеканал.

"Фашизму я на Україні не бачу... Звичайно, необандерівська ідеологія, візуально домінуюча на Заході України, має там великий вплив. Всі ці назви вулиць, пам'ятники справляють на поляків важке враження. Слід, однак, враховувати, що простий український патріот шанує УПА не тому, що вона винищувала поляків на Волині, а тому, що це найближча до нього в історичному плані організація, яка воювала за Україну", – зазначив він.

Ян Маліцький наголосив, що кожен народ може вибирати собі таких героїв, яких він хоче, і шанувати їх, як вважає правильним. Проте, зауважив історик, якщо Україна хоче бачити в особі Польщі стратегічного союзника, то їй варто задуматися про реакцію.

"Адже ми не прагнемо позбавити українців права шанувати своїх героїв, зокрема з лав УПА, такого права у нас немає. Ми хочемо тільки, щоб, кажучи про УПА, яка зіграла свою роль у формуванні української державності, ми не забували про те, що на її совісті є також злочини. Але нам теж слід бути чесними: українці мають право очікувати, щоб Польща не бачила в УПА одних лише злочинців", – розповів науковець.

Він також зауважив, що поляки, як і УПА, боролися із радянською окупацією, а потім зустрічалися у таборах.

"Цих людей об'єднала трагічна доля, це та база, на якій ми можемо попросити українців розповісти своїм громадянам про вбитих на Волині поляків і про те, що за цей злочин, на жаль, несе відповідальність УПА. Подальшим кроком може стати позбавлення людей, які винні в цьому злочині, державних почестей, чого багато разів намагалася домогтися польська сторона", – сказав Маліцький.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКА ТРАГЕДІЯ: ГЕНОЦИД ЧИ ПОЛЬСЬКА ПРОВОКАЦІЯ

При цьому історик не заперечує, що поляки влаштовували українцям акції відплати.

"Ми не заперечуємо, що на Волині були відповідні акції. Ми не будемо знімати з себе відповідальність. Я сам (як і багато інших людей) готовий просити вибачення за мирні жертви польських акцій відплати. Однак варто пам'ятати про пропорції в кількості жертв і визначеннях: що значить "акція відплати", "самооборона". Проблема в тому, що наші партнери не завжди розуміють, чому нас так хвилює Волинь", – зазначив він.

З його слів, Польщі вдалося налагодити відносини з Німеччиною, вдалося більш-менш врегулювати відносини з євреями, підтримувати контакти з нью-йоркською діаспорою і навіть Росія зізналися в Катинському злочині. Єдина велика суперечка на тему військових подій залишається з українцями, хоча політичні відносини країн розвиваються добре.

"Люди, яким вдалося врятуватися, втікши з Волині, де вони часто втратили всіх своїх близьких, зараз доживають свої останні дні. І тому, поки ми не вирішимо це питання, рана не заживе. А щоб його закрити, потрібно увічнити пам'ять знесених церков, сіл, кладовищ. За можливістю – з фактами і цифрами. Вшанувати по-християнськи і закрити питання", – запевнив історик.

Однак, розповів Маліцький, українці не можуть цього робити, адже ведуть війну з Москвою. Тому польські вимоги щодо волинської справи Україна називає ударом в спину, який порадує росіян. Щоправда, київське керівництво усвідомлює, що Польщу відштовхувати не варто, адже в України не так багато союзників. Тому може частково погодитися на умови Польщі.

Надрукувати
мітки:
коментарів