Поділитись:

Рейтинг діяльності голів ОДА: Гунчик – 19-й

Понеділок, 06 лютого 2017, 17:47
Рейтинг діяльності голів ОДА: Гунчик – 19-й

Рейтинг діяльності голів ОДА: Гунчик – 19-й

Комітет виборців України склав "Рейтинг діяльності голів ОДА за 2016 рік". Оцінка базувалася на двох критеріях: показниках соціально-економічного розвитку регіонів та опитуванні місцевих експертів.

Перше місце в рейтингу голів ОДА посіла очільниця Харківської області Юлія Світлична. Харківщина стала першою за показниками соцільно-економічного розвитку в 2016 р. Крім того, на думку експертів, голові ОДА вдалося налагодити ефективну комунікацію з обласною радою. Так, наприклад, бюджет області на 2017 рік був ухвалений 99 голосами "за" та жодного "проти".

Також у п'ятірці лідерів Олег Синютка (Львівська обл.), Сергій Кузьменко (Кіровоградська обл.), Степан Барна (Тернопільщина) та Геннадій Москаль (Закарпаття).

Експерти позитивно відзначили діяльність голови Львівської ОДА (Олег Синютка) у питаннях розвитку інфраструктури та туризму. Зокрема, відзначили ефективну реалізацію проекту з будівництва доріг за рахунок перевиконанням плану по надходженню митних платежів. Львівщина також серед лідерів за соціально-економічним розвитком в Україні.

Позитивну динаміку продемонструвала й Кіровоградська обл. (Сергій Кузьменко). Кіровоградщина стала 2-ою за зростанням промисловості і 6-ою – за розвитком сільського господарства. Область також друга за збільшенням капітальних інвестицій. Доходи місцевих бюджетів (без трансфертів) збільшилися із 2,5 тис грн на одну особу населення у 2015 році, до 3,7 тис грн – у 2016 році. Серед успіхів експерти також відзначили проведення декомунізації.

Зростання показників соцекономрозвитку мало місце й в Тернопільській області (Степан Барна). Область стала 4-ою в Україні за розвитком промисловості та обсягом виконаних будівельних робіт, 5-ою – за прямими іноземними інвестиціями на одну особу населення. Експерти позитивно відзначили діяльність голови ОДА в напрямку децентралізації. Тернопільщина – лідер в Україні за кількістю об'єднаних громад. Їх в області 36. Крім цього, було високо оцінено впровадження системи електронних закупівель ProZorro.

До п'ятірки найефективніших голів ОДА також увійшов очільник Закарпатської області Геннадій Москаль. Область продемонструвала зростання показників промисловості – 106 % (в Україні 102,4 %). Також мав місце ріст індексу будівельної продукції – до 102,9 % (в Україні 114,1%). Високо оцінили діяльність голови ОДА місцеві експерти. Зокрема, позитивно відзначили боротьбу із контрабандою. Ймовірно, високому результату сприяла схильність Геннадія Москаля до підтримки дружніх стосунків з місцевиим лідерами думок.

Серед антилідерів рейтингу голів ОДА – Олег Гончарук (Івано-Франківська обл.), Олексій Муляренко (Рівненська обл.), Олександр Фещук (Чернівецька обл.), Валерій Головко (Полтавщина) та Андрій Гордєєв (Херсонщина). Переважно вони отримали низькі результати як за опитуванням експертів, так і за соціально-економічним розвитком регіону.

Івано-Франківщина (Олег Гончарук) стала однією з останніх в Україні за темпами соц-економ розвитку. Темпи зростання сільського господарства були нижчими, ніж по Україні (виробництво продукції тваринництва зменшилося на 5,4 %). Індекс будівельної продукції за період січня-грудня 2016 р. був лише на 4,4 % більшим від аналогічного періоду минулого року (в Україні – зростання на 13,1 %). Експерти позитивно відзначили реалізацію проекту "Івано-Франківська область – край для туризму". За 9 місяців 2016 р. область відвідало 2,2 млн осіб.

Рівненська область (Олексій Муляренко) стала останньою в Україні за темпами будівництва. Регіон зайняв одне з останніх місць за зростанням індексу промпродукції – 97,8 % (в Україні 102,4 %). Місцеві експерти не відзначили позитивів у діяльності Олексія Муляренко щодо протидії незаконному видобутку бурштину.

Рейтинг діяльності голів ОДА: Гунчик – 19-й

Рейтинг діяльності голів ОДА: Гунчик – 19-й

Проблемною для Чернівецької області (Олександр Фещук) експерти назвати протидію корупції в регіону. Зокрема, відзначили, що не було подолано питання контрабанди товарів (в основному цигарок) до Румунії. За зростанням промисловості та сільського господарства – область одна з останніх в Україні.

Серед аутсайдерів рейтингу Полтавська область (Валерій Головко). Експерти негативно оцінили кадрову політику голови ОДА та вказали на конфліктні відносини із обласною радою. Насамперед у питанні видачі ліцензій газодобувним підприємствам. Показники соц-економ розвитку області – на низькому рівні. Полтавщина – 22-га за зростанням обсягу виконаних будівельних робіт і 21-ша – за індексом реальної заробітної плати.

Рейтинг діяльності голів ОДА: Гунчик – 19-й

Останнє місце в рейтингу посіла Херсонська область (Андрій Гордєєв). Експерти відзначили конфлікт очільника ОДА із обласною радою. У вересні 2016 р. було відправлено у відставку голову Херсонської облради Андрія Путілова і обрано нового голову. Скандальним стало проведення децентралізації в регіоні. Зокрема, депутати Херсонської обласної ради виступали за скасування Перпспективного плану формування територій громад. Херсонщина також аутсайдер за соціально-економічним розвитком.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зайняв 19 місце із загальною оцінкою 4,8 балів.

Надрукувати
мітки:
коментарів