Поділитись:

Поляки розповіли про плани щодо костелу в Олиці

Вівторок, 07 лютого 2017, 11:31

Одним із пріоритетних напрямків роботи на 2017 рік польська сторона визначає реставрацію костелу Святої Трійці в Олиці.

Підготовчі ж роботи з відновлення культурної пам'ятки розпочалися ще у 2013-му році, – повідомляє відділ інформаційної політики Волинської ОДА.

Олика для нас є одним із найважливіших проектів, які ми реалізуємо в Україні, – зауважив представник департаменту культурної спадщини Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща Міхалом Міхальським.

Досить велика група фотодокументальних джерел з історії Олики зберігається у Волинському краєзнавчому музеї, з яким польська сторона має намір покращити співпрацю. Відтак, спільними зусиллями у музеї буде створена постійна експозицію, присвячена Олицьким Радзівіллам, та розпочата реставрація деяких споруд фонду. Підтримку щодо реалізації такого проекту польські представники мають й зі сторони знатного роду.

Розповів Міхал Міхальський і про намір створити наукову раду проекту, яку складатимуть представники обох сторін зі сфер культури, мистецтва, науки.

Зі сторони волинської влади немає жодних заперечень щодо реалізації двосторонніх проектів на території області.

"Ми зацікавлені у співпраці, адже це історична спадщина обох народів", – стверджує голова ОДА Володимир Гунчик.

Він підкреслив важливість локації культурної пам'ятки, адже те, що вона розташована на Волині, дозволить розвинути туристичні маршрути та привабити туристів.

"Нам потрібно зближувати народи, говорити про ті культурні пам'ятки, які розташовані на межі свого існування. У таких питаннях історія, археологія повинні залишатися вище політики", – резюмував Гунчик.

Окрім того, голова ОДА запропонував розробити у межах проекту медіа-план і окреслити етапи культурно-історичних досліджень задля популяризації напрацювань серед суспільства обох сторін. Також у планах співпраці низка лекції серед студентів-полоністів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки за участю іменитих гостей із Польщі, науково-практичні конференції, виставки.

Надрукувати
мітки:
коментарів