Поділитись:

Суд арештував "розарештовану" валюту, вилучену у керівника волинської ДАБІ

Четвер, 09 лютого 2017, 11:14

Суддя Луцького міськрайонного суду Василь Ковальчук наклав арешт на 80 тисяч 380 доларів США та 10 тисяч 160 євро, які вилучили у банківському сейфі затриманого на хабарі заступника начальника управління Держархбудінспекції у Волинській області Сергія Шемейка.

Напередодні, коли питання про арешт цих коштів розглядав інший суддя цього ж суду Андрій Сівчук, родичі підозрюваного апелювали, що кошти належать не персонально йому, а його дружині, сину та невістці. Тоді суддя дослухався до цих доводів і зняв арешт, – повідомляє "Четверта влада".

Відповідні рішення Луцький міськрайонний суд ухвалив наприкінці січня.

Слідчий поліції Петро Грудецький звернувся з клопотанням про накладення арешту на кошти, вилучені із банківської скриньки Сергія Шемейка після його затримання на хабарі. Він зазначив, що 14 листопада минулого року під час огляду банківського сейфу №12, орендованого дружиною Сергія Шемейка у приміщенні філії "Ощадбанку" на вулиці Львівській, 63 у Луцьку, виявили 80 тисяч 380 доларів США та 10 тисяч 160 євро.

Того ж дня правоохоронці відкрили проти Сергія Шемейка кримінальне провадження за статтею про незаконне збагачення. Його об`єднали із відкритим напередодні кримінальним провадженням про отримання хабара посадовцем.

Згодом слідчі визнали вилучені кошти речовими доказами, і вже 17 листопада суддя Луцького міськрайонного суду Андрій Сівчук наклав на них арешт.

Однак через місяць той таки суддя Андрій Сівчук скасував арешт усіх вилучених грошей, дослухавшись до аргументів родичів підозрюваного. Вони переконували, що 70 тисяч 380 доларів та 10 тисяч 160 євро насправді належать сину Сергія Шемейка. Він нібито накопичив їх після продажу квартири, весільного "перепою" та роботи у Києві. Щ по 5 тисяч доларів нібито належать дружині та невістці Сергія Шемейка, які накопичили їх за час роботи.

Адвокати підозрюваного Сергія Шемейка та його родини апелювали, що сторона обвинувачення протягом місяця так і не виконала ухвали судді Андрія Сівчука і не повернула гроші його родині, а натомість слідчий звернувся з повторним клопотанням про накладення арешту.

Однак суддя Василь Ковальчук зазначив, що справи щодо захисту порушених або невизнаних майнових прав належать до компетенції судів в порядку цивільного судочинства. Оскільки родичі підозрюваного не зверталися до суду з заявою про визнання права власності на кошти, вилучені з банківського сейфу посадовця, то й суд під час розгляду кримінального провадження не може цього робити.

"За таких обставин слід прийти до висновку, що з метою забезпечення можливої спеціальної конфіскації та можливої конфіскації майна як виду покарання, в разі визнання винним Сергія Шемейка в скоєнні інкримінованих йому кримінальних правопорушень, на зазначене майно необхідно накласти арешт", – зазначив суддя Луцького міськрайонного суду Василь Ковальчук, тож арештував усі вилучені із банківського сейфу кошти.

"Це речові докази у кримінальному провадженні. Це була думка суду, один суддя так повважав, інший так", – прокоментував протилежно різні рішення двох суддів стосовно накладення арешту на вилучені у Сергія Шемейка кошти слідчий Петро Грудецький.

Крім того, суддя Василь Ковальчук продовжив до 11 березня домашній арешт для Сергія Шемейка в період з 20-тої години вечора до 8-мої години ранку та його відсторонення від посади заступника начальника управління ДАБІ у Волинській області.

Нагадаємо: керівника Держархібудінспекції Сергія Шемейка затримали на хабарі в листопаді минулого року.

Правоохоронці встановили, що чиновник систематично вимагав гроші через двох посередників від місцевих забудовників за безперешкодну реєстрацію дозвільних документів.

Під час обшуків вдома у зловмисників вилучили майже 30 тисяч доларів США та 30-міліметровий снаряд. Згодом в прокуратурі повідомили, що із банківської комірки в посадовця ДАБІ вилучили близько 80 тисяч доларів та 10 тисяч євро. Наприкінці листопада суд ухвалив посадити під цілодобовий домашній арешт підозрюваного.

Наприкінці грудня минулого року суд виніс вирок посередникам, які передавали гроші посадовцю, – директору ТзОВ "Альфа Юніверс" Михайлу Гнатюку та спеціалісту-проектанту, підприємцю Олександру Музичуку. Кожного з них оштрафували на 25,5 тисяч гривень. Досудове розслідування щодо самого посадовця триває.

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
18 березня 2024
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024