Поділитись:

Рада наблизила реформу Конституційного Суду: голосування нардепів з Волині

Четвер, 09 лютого 2017, 13:58
Рада наблизила реформу Конституційного Суду: голосування нардепів з Волині

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №5336-1 "Про Конституційний суд України".

Рішення 9 лютого підтримали 239 народних депутатів.

"За" проголосували народні депутати з Волині Ігор Гузь, Степан Івахів, Степан Мартиняк та Ігор Лапін. Не голосувала Ірина Констанкевич, а Юрій Савчук був відсутній.

Як пише Українська правда, новий закон вносить зміни до Конституції в частині правосуддя, які набули чинності з 30 вересня.

Даний законопроект передбачає зміну структури, повноважень та процедури добору суддів КС, а також запровадження інституту конституційної скарги, який передбачає можливість для громадянин звертатися до КС, якщо вважають, що застосовані у судових рішеннях по їхнім справам закони не відповідають Конституції.

Також пропонується відбирати суддів КС на конкурсах. Конкурсні комісії мають формуватися президентом, Верховною Радою і з'їздом суддів.

Крім того, законопроект передбачає норму, що КС буде діяти в складі шести колегій, двох сенатів та великої палати. Велика палата у складі усіх суддів КС буде вирішувати питання у справах за конституційними поданнями та зверненнями, сенатів – розглядати питання відповідності Конституції законів за скаргами осіб, а колегії – вирішувати процесуальні питаня.

Також законопроектом пропонується суттєво підвищити зарплату суддів КС - до 75 прожиткових мінімумів.

Цей законопроект схвалений Радою з питань судової реформи.

Надрукувати
мітки:
коментарів