Поділитись:

Блокувати чи торгувати: що думають волинські експерти про бізнес із Донбасом

Вівторок, 21 лютого 2017, 16:00

Питання торгівлі з Росією та псевдореспубліками ДНР та ЛРН набуло гостроти.

Громадські організації вимагають припинити будь-які торговельно-економічні відносини з окупованими територіями, натомість влада закликає припинити блокаду і, як її наслідок, запроваджує надзвичайний стан в енергетиці.

Експерти пропонують варіанти вирішення проблеми, зауважуючи, що зараз блокувати поставки вугілля ні в якому разі не можна. Тим часом в областях для промислових підприємств вже розробляють плани-графіки для зменшення енергоспоживання у пікові години навантажень. І українці готуються до планових відключень світла.

Про те, чи варто за таких умов блокувати торгівлю з ДНР/ЛНР, "Конкурент" запитав в експертів.

Голова спілки власників зброї, громадський активіст Ігор Алєксєєв:

"Не може країна, яка воює, торгувати з країною, яка напала. Це апріорі, дикість, це неможливо. Будь-яка торгівля передбачає наявність коштів, наявність коштів передбачає можливість щось за ці кошти купити. І це ненормально, коли гіпотетично за ці гроші, які Україна платить ДНР чи ЛНР, купляється зброя, якою потім вбивають наших хлопців. Це по-перше. По-друге, якщо подивитися заяву куратора Кривбасу, який напряму в камеру стверджує, що боєприпаси для обстрілу Авдіївки, наприклад, підвозила "Укрзалізниця". Прикладів можна багато навести: від морально-етичних до елементарних економічних. Це дикість з боку економіки, моралі і з будь-якої точки зору. До того ж блокада – це такий хороший соціальний маркер, мовляв, зміни можливі. Нехай в такій формі, але ми мусимо щось змінювати. Адже те, що відбувається зараз, – це дно.

Я не є глибоким експертом, але маю можливість читати, аналізувати і порівнювати точки зору. По-перше, якщо це правда (що введення надзвичайного стану в енергетиці – це наслідки блокади поставки вугілля) хоча б на 50 %, то вище керівництво цієї країни треба вже виганяти, бо ж як вони могли призвести до того, що ми за три роки не побудували схему, яка не залежатиме економічно від їхніх поставок. Тобто ми 3 роки воюємо з москалями, і 3 роки залежні від них економічно. Це нонсенс. Це або профанація, або прямий підрив економіки України. По-друге, є не одне й не два інтерв'ю інших експертів, які стверджують, що запасів вугілля є ще до 25-28 березня, а це абсолютно достатньо. По-третє, Україна експортує біля 4 мільйонів кіловат електроенергії. І тут мені незрозумілий формат: якщо у нас така проблема з енергетикою, то чому ми експортуємо. Тому я переконаний, що це все схоже на політичну гру, аби посіяти паніку серед народу і руками народу знести тих, хто організував блокаду.

Чим мені дуже імпонує блокада? Це такий гучний вислів протесту за останні три роки. Всім не подобається, як ми живемо, всі десь тихо обурюються, і ніхто про це не скаже вголос. Тому блокада для мене є таким гарний показником, гарним маркером. Це хоч якась дія в тій стагнації, в якій ми перебуваємо зараз. Будь-який рух – це краще, ніж статика".

Завідувач кафедри фінансів та кредиту СНУ ім. Лесі Українки, кандидат економічних наук, доцент Ігор Грудзевич:

"Я не можу сказати, чи треба блокувати торгівлю з окупованими територіями, чи ні.

Це неоднозначна ситуація, і треба добре її проаналізувати. Якщо послухати одну сторону – то вона буде говорити, що права, іншу – що вона права.

Щодо ситуації з вугіллям, я вважаю, що це прогалина уряду.

Адже Кабінет Міністрів повинен був передбачити це і забезпечити диверсифікацію джерел постачання антрацитового вугілля в Україну: з Польщі чи ще звідкись".

Голова громадської організації "Переселенці Криму та Донбасу", а раніше радіожурналіст Олена Черенкова:

"Тема важка, неоднозначна. На багатьох давить позиція президента країни, який офіційно наголосив, що блокада завдає шкоди Україні. Проте, всім відомо, що не тільки бізнесмени, а й деякі нардепи мають й досі бізнес з окупованою територією і зацікавлені в тому, щоб торгівля йшла й далі. Як це назвати, як не бізнес на крові? Тож, поки вони отримують від цього прибуток, доти вони робитимуть все можливе, щоб ця війна тривала. Тому я вважаю, що блокада Донбасу є жорсткою, але вимушеною мірою з ціллю нарешті зупинити цинічне збагачування тих, хто годується з цієї війни".

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
16:46
25 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024
18 березня 2024
13 березня 2024
11 березня 2024
01 березня 2024