Поділитись:

У селі на Волині вирішували, з ким об'єднатися в громаду

Понеділок, 06 березня 2017, 16:33

У селі Морозовичі Іваничівського району відбулися збори жителів для обговорення процесу децентралізації. На заході були присутні голова Морозовичівської сільради Микола Тюхта, голови Поромівської і Литовезької ОТГ Євгеній Недищук та Іван Іванчук.

Наразі думки у людей розділяються, проте більшість присутніх на зборах виявили бажання об'єднатися з Поромівською територіальною громадою, – повідомляє БУГ.

"На збори зійшлися приблизно 100 осіб, це була інформаційно-консультативна зустріч. Люди зверталися з питаннями, чи залишиться після об'єднання ФАПи, садочки, чи працюватиме школа, де видаватимуть довідки, у якій медичній установі будуть обслуговуватися жителі села. Кожен голова ОТГ розповів про перспективи об'єднання з громадою, якою керує", – розповів Микола Тюхта.

Що стосується об′єднання з Нововолинськом, то основною причиною підтримки цієї ідеї є те, що селяни зможуть обслуговуватися в лікарні.

"У нас є 788 виборців і, якщо більша частина людей проголосують за Нововолинськ й місто погодиться на об'єднання, тоді ми розглядатимемо це питання", – розповів Микола Тюхта.

Натомість голова Литовезької ОТГ Іван Іванчук зазначив, що на їх території є шахта.

"Раніше всі кошти йшли на район, тепер податки залишаються на місцях. Отримали також 3,5 мільйона гривень субвенції з держбюджету", – каже Іван Іванчук.

Голова Поромівської ОТГ Євгеній Недищук розповів, як починала створюватися громада, які перспективи Морозович у об'єднанні з нею.

"У нас реверсна дотація – маємо багато доходів, 60 відсотків яких лишиться на місцях, решту держава забирає. Проте з коштів, які залишаються, у держбюджет заберуть ще 2 мільйони 300 тисяч. Якби до нас приєдналися Морозовичі, ці кошти пішли б туди", – відзначив він.

Євгеній Недищук також зауважив, що пропозиції об'єднатися він надав Морозовичам і Старій Лішні.

Надрукувати
мітки:
коментарів