Поділитись:

Щороку від туберкульозу помирають близько 160 волинян

П'ятниця, 24 березня 2017, 15:14
Щороку від туберкульозу помирають близько 160  волинян

У Волинській області на обліку протитуберкульозної служби перебуває до тисячі волинян, у яких діагностували активні форми туберкульозу

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України.

ВООЗ у 1993 році проголосила 24 березня (день відкриття Р.Кохом збудника) Всесвітнім Днем боротьби з туберкульозом.

Згідно з даними Національної Академії Наук, зараз кількість хворих на туберкульоз складає близько 1,4 % населення України.

За даними ВООЗ, Україна потрапила у п'ятірку країн за темпами зростання кількості хворих на туберкульоз: за рік в державі заразилось цим недугом на 20 % більше наших громадян, ніж у минулому році. В Україні щороку виявляють до 40 тис. нових хворих та до 10 тис. помирає від різних форм туберкульозу.

У Волинській області на обліку протитуберкульозної служби перебуває до тисячі волинян, які хворіють активними формами, з яких майже 60 % становлять особи працездатного віку; щороку до 160 наших земляків помирає від небезпечної хвороби.

Туберкульоз є небезпечним та дуже важким захворюванням, але на початковій стадії він має "прихований" перебіг: людина почувається перевтомленою, є ознаки "застудних" захворювань тощо. Тому хворі часто звертаються до лікаря лише після появи важких симптомів (сильного кашлю, болю в грудях тощо), коли лікування туберкульозу набагато складніше та триваліше. А останнім часом небезпеку тубпатології ще посилюють активізація хіміорезистентних форм (що важко піддаються лікуванню) та поєднана патологія туберкульозу з ВІЛ-інфекцією.

Ризик інфікування більший у людей без певного місця проживання, а також людей, що постійно вживають алкоголь, наркотики, але знову ж таки через те, що їх імунітет знижений внаслідок способу життя та поганого харчування. На жаль, пересічні громадяни теж ризикують захворіти через погіршення екологічної ситуації, перевтому тощо. Туберкульоз не зважає на соціальний чи фінансовий статус хворого. Основне значення має стан організму у момент його "зустрічі" із збудником захворювання.

Негативна тенденція — відмова батьків від профілактичних щеплень, в т.ч. постановки проби Манту, яка проводиться в організованих дитячих колективах саме навесні. Тому волинські медики наголошують, що проба Манту — діагностичний тест для виявлення дітей з підвищеним ризиком до захворювання, відбору контингенту для щеплення та вивчення стану інфікованості у дітей і не повинна викликати настороги у батьків.

Враховуючи, що хворіють на туберкульоз й тварини (особливо велика рогата худоба та кози), фахівці не радять купувати молоко та молочні продукти у невідомих осіб на стихійних ринках.

Надрукувати
мітки:
коментарів