Поділитись:

Бурштинокопач може за день стати казково багатим, – голова Нацполіції

Понеділок, 27 березня 2017, 12:17
Бурштинокопач може за день стати казково багатим, – голова Нацполіції

Проблема незаконного копання бурштину у Волинській, Рівненській і Житомирській областях є вже давно. Майже щодня поліція висвітлює факти затримання копачів сонячного каміння. Але у Кримінальному кодексі України взагалі немає пункту про позбавлення волі за такий незаконний промисел.

Про це в інтерв'ю програмі "Нова кров" (щонеділі о 12:00 на телеканалі ZIK) розповів голова Національної поліції України Сергій Князєв, – пише ІА ZIK.

"Якщо ми відкриємо Кримінальний кодекс України і знайдемо статтю, яка регламентує правопорушення копання бурштину, то позбавлення волі там взагалі не передбачене. Але є супутні правопорушення, які документуються правоохоронцями. Питання бурштинової лихоманки зовсім не в кількості людей, яких затримали. Вона значно глибша", – прокоментував голова Національної поліції України Сергій Князєв.

Наприклад, нещодавно бурштинокопачі селища Клесів перекрили трасу Київ-Варшава. У них була одна вимога: щоб звільнили їхнього побратима, якого поліцейські затримали. Тим часом порушник стріляв в поліцейського. Відповідно, він був затриманий і поміщений в ізолятор тимчасового утримання. А згодом розпочалось судове засідання щодо обрання йому міри запобіжного заходу і суддя розглядав не питання про бурштин, а непокори поліції. Такий випадок не кваліфікується, як замах на вбивство поліцейського, тому що копач бурштину стріляв із травматичної зброї.

"Уряд шукає вихід із цієї ситуації і в 2017 році хоче запропонувати умови для копачів. Чи сприйме їх місцеве населення, невідомо. Велику роль у цьому питанні грає корупційна складова. За 8 годин роботи вони заробляють більше, ніж державний службовець чи будь-хто інший. А за вдалого дня можна стати і казково багатим", – зазначив Князєв.

За 2017 рік поліцією було затримано близько 200 одиниць автотраспорту, яким копачі перевозили бурштин та мотопомпи.

"Вже немає, де складати ті мотопомпи. Також я був шокований, коли побачив терикони з мотоциклів. У Сарнах височіє гора з близько 300 мотоциклів, як восьмиповерховий будинок. Раніше мотоцикл був одним із найпопулярніших засобів транспортування бурштину, а зараз вже купують нерозмитнені автомобілі з Польщі", – розповів голова Національної поліції України.

Надрукувати
мітки:
коментарів