Поділитись:

Яку абонплату за газ доведеться платити волинянам

Середа, 29 березня 2017, 16:30
Яку абонплату за газ доведеться платити волинянам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і компослуг, затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання.

Відповідне рішення комісія ухвалила 28 березня.

Згідно з рішенням, з 1 квітня споживачам буде нараховуватися плата за газ як товар, а також окремо абонплата за користування приєднаними потужностями. В тариф будуть закладені витрати ПАТ "Укртрансгаз" на транспортування газу, що становить приблизно 23 % в загальній структурі.

Заступник глави департаменту "Нафтогазу" Олексій Хабатюк у Facebook пояснив, що плата зросте для кожного облгазу по-різному і по-різному для споживачів з лічильником та без лічильника. В середньому зросте в 4-8 разів.

ВІн навів два варіанти:
1. у споживача встановлено лічильник газу типорозміру G1,6 і він споживає біля 17 м3/місяць (це середнє значення по країні у таких споживачів в 2015 році)

Яку абонплату за газ доведеться платити волинянам

2. у споживача НЕ встановлено лічильник газу і споживання газу йому нараховують за чинною нормою 4,4 м3 на місяць на особу і в сім'ї він має 3 чоловіки (загальне споживання 13,2 м3/місяць)

Яку абонплату за газ доведеться платити волинянам

Також він зазначив, що витрати на послуги з розподілу та транспортування газу побутового споживача, який має газовий котел, можуть змінитися залежно від обсягів споживання та типорозміру лічильника, який встановлено.

В таблицях він навів декілька варіант для найбільш розповсюджених типорозмірів лічильників G4 та G6 при різних обсягах споживання газу – від 800 до 3000 м3 на рік . При невеликих обсягах споживання (до 800 м3 на рік, що характерно для опалення квартири) витрати суттєво зростуть – в середньому в 2.3 рази для G4 та в 3,8 разів для G8.

При середніх обсягах споживання газу 1500-2000 м3 на рік при лічильнику G4 плата в середньому буде порівнянна із тією, що була до 1 квітня (хоча для кожного облгазу ситуація може суттєво відрізнятись – може бути як збільшення, так і зменшення плати). Але вже при лічильнику G6 при цих же обсягах споживання, плата зросте в середньому в 1,8 разів.

При великих обсягах споживання (більше 2500 м3 на рік) при лічильнику G4 в більшості випадків плата суттєво зменшиться. А при цьому ж споживанні та з лічильником G6 в середньому плата буде порівняна із тією, що була до 1 квітня (хоча для кожного облгазу ситуація може суттєво відрізнятись - може бути як збільшення, так і зменшення плати).

Яку абонплату за газ доведеться платити волинянам

Яку абонплату за газ доведеться платити волинянам

Відповідно до рішення НКРЕК, побутові споживачі будуть платити менше, ніж промислові.

Зокрема, побутові споживачі ПАТ "Волиньгаз" будуть платити за 1 кубометр на годину 2,39 копійок, а промисловість – 4,09 копійок.

Тариф для точок виходу з газотранспортної системи в систему газорозподільних трубопроводів, які перебувають в користуванні "Волиньгазу", становитиме 153,80 гривень / тис. кубометрів на добу.

Надрукувати
мітки:
коментарів