Поділитись:

На Волині перевірять законність земельних ділянок

Понеділок, 24 квітня 2017, 09:21
На Волині перевірять законність земельних ділянок

Зі слів начальника Головного управління Держгеокадастру у Волинській області Василя Василенка, відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації, триває робота щодо інвентаризації всіх земель, усіх категорій та форм власності.

У 2015 році встановлено, що громадяни та юридичні особи використовують більше 36 тис. га земель без правовстановлюючих документів. Окрім того, значна частка земель (понад 20 тис. га) використовувалась, а орендна плата становила менше 3-х відсотків. Проведена відповідна робота із усунення недоліків. Внаслідок приведення у відповідність договорів, збільшено розмір орендної плати, – повідомляє відділ інформаційної політики ОДА.

Що ж стосується земель сільськогосподарського призначення, то, як зазначив начальник департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко, земельний фонд області за результатами 2016 року становить 2014 тис. га, з них 1079 тис. га або 53 % займають сільгоспугіддя.

"237 тисяч громадян області отримали право на земельну частку (пай). Станом на 25 березня 2017 року укладено 98 тисяч договорів оренди земельних ділянок, земельних паїв (приблизно 40 % пайовиків) на загальну площу 200 тисяч гектарів. Загальна сума виплат за оренду земельних часток за 2016 рік становила 199,3 млн гривень. Середній розмір плати за 1 гектар на рік становить 997 гривень. Найбільший середній рівень орендної плати за 1 гектар на рік в Горохівському – 1 324 гривень, Луцькому 1 316 гривень, Іваничівському – 1 228 гривень та Локачинському – 1 206 гривень, – зазначив він.

Окрім того, голова ОДА Володимир Гунчик звернув увагу на інформацію, подану в листі головного прокурора Волині Максима Киричука від 5 квітня 2017 року щодо використання земельних ділянок на території області з порушенням чинного законодавства. Найбільше таких у Локачинському – 559,3 га, Ковельському – 404,8 га, Рожищенському – 681 га та Горохівському районі – 120 га. Відтак, держава недоотримує значну кількість доходів. Тому, аби врегулювати ситуацію, Гунчик дав доручення відновити роботу усіх комісій, що діють в районах та містах обласного значення, та оновити їх склад. Окрім того, в двохтижневий термін провести засідання оновлених комісій.

З його слів, основна мета – отримати інформацію про кожну земельну ділянку, для забезпечення ефективного використання земельних ресурсів.

Надрукувати
мітки:
коментарів