Поділитись:

У Польщі можуть відновити зруйнований пам'ятник воїнам УПА

Субота, 29 квітня 2017, 19:20

Могилу вояків УПА можуть впорядкували у польському селі Грушовичи після проведення відповідних археологічних досліджень і підтвердження, що в цьому місці справді є останки українців.

Про це йдеться в заяві на сайті Інституту національної пам'яті Польщі (UIPN), – пише Європейська правда.

"Польська сторона неодноразово підкреслювала в листуванні з українськими партнерами, що існуючий з 1994 року об'єкт на кладовищі у Грушовичах має бути знесений для проведення археологічних робіт і підтвердження наявності людських останків під пам'ятником, про що повідомляли нам представники української меншини в Польщі", – йдеться у заяві.

Інститут повідомив, що не сприймає аргументи української сторони про те, що в 90-х роках минулого століття у законодавчому полі Польщі існувала "правова порожнина" щодо процедури встановлення пам'ятників.

"У разі підтвердження останків під пам'ятником, могила може бути упорядкована Міжвідомчою комісією у співпраці з польською стороною і підлягатиме юридичному захисту з боку польської держави. Ми й надалі підтримуємо свою позицію в цьому питанні і готові допомогти українській стороні", – зазначається в заяві.

Інститут також наголошує, що "із здивуванням сприйняв інформацію Українського інституту національної пам'яті, що у відповідь на демонтаж пам'ятника у Грушовичах українська сторона призупинить процес легалізації польських меморіальних об'єктів на території України".

Нагадаємо: 26 квітня на кладовищі села Грушовичі Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства групою невідомих осіб було знищено братську могилу вояків УПА і вчинено наругу над Державним Гербом України – тризубом. Незабаром Український інститут національної пам'яті відповів на такі дії.

Надрукувати
мітки:
коментарів