Поділитись:

У Луцьку розповіли, як політсили співпрацюють із виборцями

Субота, 20 травня 2017, 10:54

Звітування, виїзні прийоми та особисті зустрічі – найефективніші форми комунікації з виборцями.

Такий висновок зробили представники політичних партій та громадських організацій під час Форуму-обговорення на тему: "Парламентські партії vs виборці. Як знайти спільну мову на локальному рівні?". Захід відбувся у п'ятницю, 19 травня, у Луцьку, – повідомляють організатори.

Форум був організований з ініціативи Громадянської мережі ОПОРА у рамках програми USAID "РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво".

Під час заходу громадський консультант по проекту USAID РАДА Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата презентувала результати моніторингу активності та відкритості обласних, міських та районних осередків парламентських партій ("Народний Фронт", "Блок Петра Порошенка "Солідарність", ВО "Батьківщина", Радикальна партія Олега Ляшка, "Об'єднання "Самопоміч", Опозиційний блок).

Зокрема, зі слів громадського консультанта ОПОРИ, моніторинг проводився з метою визначення рівня відкритості та активності на локальному рівні політичних партій, які представлені у парламенті, і включав: аналіз участі політичних партій у місцевих виборах 2015 р. та в об'єднаних територіальних громадах 2016-2017 рр., представництва парламентських партій у місцевих радах, діяльності регіональних партійних осередків; визначення рівня активності парламентських партій у медійному просторі, найактивніших депутатів місцевих рад та найактивніших народних депутатів, які є представниками парламентських партій; аналіз контенту офіційних сайтів партій та їх сторінок у соціальних мережах.

"У Волинській області найвищий рівень активності щодо участі у місцевих виборах 2015 р. та у виборах до ОТГ проявили політичні партії Блок Петра Порошенка "Солідарність" та політична партія ВО "Батьківщина". Відповідно, саме ці політичні сили здобули найбільше депутатських мандатів у радах усіх рівнів. Так, за результатами місцевих виборів 2015 р. БПП "Солідарність" здобула 21.1% депутатських мандатів з-поміж усіх можливих, а на виборах в ОТГ, які відбувались у 2016-2017 рр. – 5%. Щодо партії ВО "Батьківщина", то в результаті виборів 2015 р. її представництво у радах становить 18.3%, а в результаті виборів в громадах 2016-2017 рр. – 11.9%", – розповіла Катерина Шарпата.

Щодо інших парламентських партій, то, зі слів представниці ОПОРИ у Волинській області, вони проявили нижчий рівень активності щодо участі у виборах і, відповідно, здобули значно менше депутатських мандатів.

Зокрема, Радикальна партія Олега Ляшка за результатами місцевих виборів 2015 р. здобула 9.4% депутатських мандатів з усіх можливих, а за результатами виборів в ОТГ 2016-2017 рр. – 1.4%; політична партія "Об'єднання "Самопоміч" отримала 5% та 0.8% депутатських мандатів відповідно; Опозиційний блок – 0.3% мандатів у результаті виборів 2015 р., а у виборах в ОТГ 2016-2017 рр. партія участі не брала. Щодо партії "Народний Фронт", то вона не висувала кандидатів ні на місцевих виборах 2015 р., ні на виборах в ОТГ 2016-2017 рр.

Проаналізували представники Громадянської мережі ОПОРА і рівень відкритості парламентських партій, зокрема, їх присутність у провідних медіа.

"У волинському медійному просторі присутні усі політичні сили, які мають фракції у парламенті. Ми проаналізували контент усіх провідних видань області за останні півроку. Найчастіше у засобах масової інформації можна знайти звіти політичних партій про їхню діяльність, актуальні інтерв'ю з найактивнішими представниками партій, заяви партій, а також рішення, прийняті на партійних з'їздах", – зазначила Катерина Шарпата.

Третім етапом моніторингу активності та відкритості парламентських партій був аналіз контенту їх офіційних сайтів.

Зокрема, на офіційних платформах усіх шести парламентських партій містяться програми політичних партій та основні напрямки їх діяльності. Дві політичні сили – "Народний Фронт" та Блок Петра Порошенка "Солідарність" мають на своїх веб-платформах окремий розділ "Звіти". Не усі парламентські партії створюють на власних сайтах інтерактивні рубрики, які можуть зацікавити виборців (блоги, опитування, коментування, "питання-відповіді" тощо), натомість, на усіх сайтах можна знайти інформацію про сторінки партій та новини у соціальних мережах. Крім того, позитивним є те, що усі політичні партії зі своїх офіційних сайтів запрошують усіх охочих вступити до їх лав, підписатись на актуальні новини чи стати волонтерами політичної сили, заповнивши "Анкету прихильника партії".

Під час заходу виступили також представники обласних, міських та районних осередків парламентських партій, які озвучили основні програмні положення політичних сил, розповіли про організаційну структуру партій на рівні області, а також назвали основні форми та методи взаємодії з виборцями, які ними найчастіше використовуються.

В. о. керівника Луцької міської організації Політичної партії ВО "Батьківщина" Ірина Чебелюк розповіла про кількість та організаційну діяльність регіональних осередків партії, а також про форми взаємодії з виборцями.

"В кожному місті та районному центрі на Волині у нас діють громадські приймальні, у яких працюють депутати, обрані від нашої політичної сили до рад різних рівнів. Вони завжди готові до діалогу з виборцями, надання консультацій, а також прийняти від них будь-які конструктивні пропозиції. У своїй роботі ми співпрацюємо з громадськими організаціями, а також працюємо з виборцями через власну ГО "Батьківщина Молода". Співпрацю з виборцями ми також намагаємось будувати шляхом спільної участі у громадських акціях та залучення виборців до власних заходів", – розповіла Ірина Чебелюк.

Начальник відділу організаційної роботи Волинської обласної організації Політичної партії "Народний Фронт" Інна Крочук розповіла про особливості діяльності та взаємодії з виборцями їх політичної сили. Зокрема, представниця "Народного Фронту" наголосила на тому, що особливістю їх партії є найвищий показник виконаних передвиборних обіцянок з-поміж усіх політичних партій. Саме таким чином партія намагається здобути підтримку та авторитет серед виборців.

"Наша комунікація з виборцями найчастіше будується через особисті прийоми громадян у приймальнях партії та через проведення особистих зустрічей. Велику роль у співпраці з виборцями відіграє особистість народного депутата Ігоря Гузя, який є керівником "Народного Фронту" на Волині. Саме він як голова партії проводить особисті зустрічі з виборцями у населених пунктах свого округу, регулярно звітує про пророблену роботу, використовує ЗМІ та соціальні мережі у своїй роботі", – наголосила Інна Крочук.

Активну участь у заході взяли також представники інших політичних партій, які не мають фракцій у парламенті, зокрема, ВО "Свобода", "Громадський рух "Народний контроль" та "Рух Нових Сил" Михайла Саакашвілі.

Заступник голови Волинської обласної організації Політичної партії ВО "Свобода" Петро Герасименко наголосив на важливості проведення особистих прийомів та зустрічей з виборцями не лише у період перед виборами. Представники партії комунікують з виборцями у соціальних мережах, періодично встановлюють в населених пунктах області партійні намети, в яких поширюють партійну газету з інформацією про діяльність політичної сили.

"У роботі з виборцями для нас важлива наявність не лише політичної партії, але і однойменної громадської організації. Ще з 2015 р. у нас діє громадська приймальня партії та телефонна гаряча лінія, куди можуть звернутись виборці з питаннями та проблемами. Крім того, на основі звернень громадян ми створили телепрограму, яка кожного тижня виходить на місцевому телебаченні. Активно працюємо з виборцями через соціальні мережі, ЗМІ, виїзні громадські приймальні, активну прес-службу та шляхом залучення громадян до вирішення їх проблем. Інформацію про свою роботу ми поширюємо у вигляді друкованого регіонального вісника", – розповів керівник Виконавчого комітету Волинської обласної організації Політичної партії "Громадський рух "Народний контроль" Михайло Шелеп.

Координатор однієї з наймолодших політичних партій в області "Руху Нових Сил" Михайла Саакашвілі Сергій Адамчук акцентував увагу на тому, що паралельно з етапом реєстрації місцевих осередків партії на Волині уже розпочалась активна робота щодо взаємодії з потенційними виборцями. Зокрема, за словами представника партії, в області проводяться зустрічі з виборцями не лише місцевих координаторів партії, але і керівника Михайла Саакашвілі. За участю голови партії періодично виходить телепрограма на місцевому телеканалі. Крім того, активісти новоствореної партії уже розпочали налагодження комунікації з виборцями у соціальних мережах, планують випускати друковане видання партії.

У результаті обговорення можливих шляхів налагодження комунікації між партіями та виборцями, присутні зійшлись на тому, що виїзні прийоми громадян та особисті зустрічі є найкращими формами взаємодії.

Підсумовуючи обговорення, представниця ОПОРИ у Волинській області Катерина Шарпата озвучила рекомендації представникам політичних партій щодо можливості покращення комунікації між ними та виборцями. Зокрема, експерт наголосила на важливості звітування про свою діяльність та поширення звітів у друкованому вигляді та он-лайн.

Надрукувати
мітки:
коментарів