Поділитись:

Продукцію волинських лісгоспів експортують за кордон

Субота, 01 липня 2017, 12:52
Продукцію волинських лісгоспів експортують за кордон

Через погодні умови волинські лісівники навряд чи зберуть рекордну кількість чорниць.

Цього року за кілограм чорниці заготівельники дають від 30 гривень. Про це інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Це небагато, особливо зважаючи на те, що назбирати кілограм ягід зараз дуже непросто. Проте знайти кращий заробіток у селі можуть не всі і на завжди. Тому місцеві зізнаються: розпочався сезон заробітків. Зараз – чорниця, тоді одразу – гриби. Так, родина за сезон може назбирати навіть не один десяток тисяч гривень – як у кого вдається. На ліс у людей – велика надія.

"Шкода від цього ягіднику завдається значна. Підривається коренева система. А вона у чорничників дуже складно і довго відновлюється – більше 5 років. Якщо ж рвати гребінками щороку, то згодом ягідник просто пропаде" – пояснює інженер з охорони і захисту лісу ДП "Цуманське ЛГ" Юрій Арендарчук.

Ще одна біда – стихійні смітники у лісі. Пластик повсюди, поліетилен, скляні пляшки. А скло, між іншим, відбиваючи світло, може стати причиною пожежі у спеку.

Лісівники зізнаються, що зазвичай люди прислухаються до їхніх зауважень, прибирають сміття. Вкрай рідко доходить до складання протоколу. Але от чомусь власної свідомості багатьом таки бракує.

Останніми роками "чорничні ліси" Волині взагалі створюють "конкуренцію" деревині. Щороку до бюджету сплачується кілька мільйонів гривень збору за спецвикористання побічних лісових ресурсів.

Рішенням Волинської обласної ради затверджено порядок отримання дозволу на використання рослинних ресурсів місцевого значення в порядку спеціального природокористування та механізм стягнення податків з підприємців, комерційних структур, які збір ягід чи грибів тимчасово зробили своєю постійною роботою. А обласна державна адміністрація через спеціально створену комісію, у якій представлено всі зацікавлені сторони, взяла на себе координацію процесом.

Уже й цього року є результат. У перші дні початку заготівлі волинської чорниці до бюджетів місцевих громад сплачено 133,1 тисячі гривень рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, повідомили в ГУ ДФС в області.

Продукція з волинського лісу також експортується до Польщі, Німеччини, Панами, Ізраїлю, США, Канади.

Надрукувати
мітки:
коментарів