Поділитись:

Як розвивається курортний Світязь

Понеділок, 07 серпня 2017, 16:21

У селі Світязь оновили головний пляж, проте досі нема ні пішохідних доріжок, ні парковки для автомобілів.

Про це розповів в інтерв'ю "Високому замку" голова Шацької райради Сергій Карпук.

"Оновлення на березі у селі Світязь – це ініціатива Шацького національного парку. Адже з кожним роком потік туристів на Світязь збільшується, інфраструктура не витримує навалу. На турбазі благоустрій зробив "Волиньтурист": насипали піщаний пляж, замінили лавочки, кабінки для перевдягання, бювет із питною водою, виклали з бруківки доріжки. А в селі Світязь з пішохідними доріжками й парковкою складніше. Через цей населений пункт йде дорога державного значення. І місцева влада не може нею "керувати". Сільський голова села Світязя піднімав ці питання на оперативках і на сесії, звертався в службу автомобільних доріг області, – щоб передали нам у власність цю дорогу, щоб можна було щось робити. Поки що позитивної відповіді нема", – розповів він.

Однак, як повідомив Сергій Карпук, депутати Верховної Ради вже проголосували законопроект, згідно з яким на покращення згаданої дороги має бути виділено 9 мільйонів гривень. За ці кошти заплановано зробити пішохідні та велодоріжку, а також місце для стоянки у Світязі.

Також він розповів, що є проблеми із каналізацією. Поки не каналізоване село Світязь, а також Пульмо, Гаївка, Мельники і частково селище Шацьк.

Сергій Карпук Сергій Карпук
"В урочищі Гряда каналізування зроблено. Там в основному були вкладені кошти власників баз відпочинку. Чи є перспектива для проведення каналізації у згаданих селах? Думаю, є. 2016 року ми подали проект у рамках програми транскордонного співробітництва "Польща-Білорусь-Україна", і він пройшов перший етап відбору. Очікується на каналізування Шацького району 6,3 мільйона євро – близько 150 мільйонів гривень. Кошти мають надійти наприкінці 2018 року. Хоча їх для закриття проблемного питання по усіх населених пунктах краю забракне, зробити вдасться чимало", – розповів голова райради.


Як повідомив Сергій Карпук, місцева влада прагне домогтися проголошення території Шацького краю курортною зоною державного значення.

"Території присвоюється спеціальний статус, на розвиток йде пряме державне фінансування. Розробляється концепція на 5 років – і під це закладаються кошти. Наприклад, під будівництво реабілітаційних центрів та санаторіїв. Для цього потрібно провести бальнеологічне дослідження вод. Основна цінність району – природно-заповідний фонд, а це 24 озера, які входять в Шацький національний парк. На території району виявлені лікувальні грязі (дослідження проводив одеський Інститут курортології). Це велика перспектива!" – зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНЬ НА 5 ДНІВ З'ЄДНАЮТЬ З ПОЛЬЩЕЮ МОСТОМ

Надрукувати
мітки:
коментарів