Поділитись:

#Сім_сорок. Вміння розуміти

П'ятниця, 18 серпня 2017, 07:40

Нещодавно у фейсбуках та коментарях на сайтах розгорілася дискусія щодо допису, який стосувався переселенців на Волині.

Зізнаюся, я з півдесятка разів перечитав цей матеріал вздовж і впоперек, але ніяк не міг збагнути, що ж ображає в тексті затятих коментаторів. Але до дискусії підтягувалися все нові й нові люди. Думки аудиторії розділилися: одні були категорично "за", інші – радикально "проти".

Основна теза того допису була про те, що "варто навчитись поважати і адекватно сприймати один одного, адже, як не крути, усі ми – українці".

Спочатку було бажання, наслідувати якусь недалеку вчительку літератури. Мовляв, не зрозумів суті твору, сідай – два! Але потім мене осінило: цей допис став своєрідним дзеркалом, де кожен зміг побачити те, що хотів сам.

У психології, зазвичай клінічній, використовують тест Роршаха. Очевидно, всі хоча би раз бачили його, хоч би в кінофільмах. Випробовуваному пропонується дати інтерпретацію десяти симетричних щодо вертикальної осі чорнильних плям. Кожна така фігура служить стимулом для вільних асоціацій — випробовуваний повинен назвати будь-які слова, образи чи ідеї, що у нього виникають. Одна особа побачить на одному й тому ж малюнку, скажімо, метелика, інша – калюжу крові.

Так і допис про переселенців став своєрідним текстовим тестом Роршаха. Хтось у ньому побачив конструктив до співпраці, хтось – деструктивну образу.

Та попри всі протиріччя, все одно вважаю, що допис був корисним: він ще раз актуалізував в медійному просторі проблеми внутрішньо переміщених осіб та, сподіваюся, розвинув вміння розуміти один одного.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів