Поділитись:

На Волинь повернулася африканська чума

Вівторок, 22 серпня 2017, 13:25

У селі Хотешів Камінь-Каширського району виявили африканську чуму свиней.

Про це у коментарі "Волинській правді" розповів начальник головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Лозинський.

За інформацією Богдана Лозинського, у неділю, 20 серпня, надійшов сигнал із Хотешова про те, що загинула свиноматка. Тож група швидкого реагування негайно виїхала у село, провела розтин свині та взяла біоматеріал у лабораторію.

Оскільки була підозра на наявність африканської чуми, матеріали відправили на дослідження до Києва. Учора ж, 21 серпня, наявність африканської чуми у тілі свині підтвердили зі столиці. Тож вже вчора провели негайне засідання відповідної комісії при Камінь-Каширській РДА.

Сьогодні ж відповідні комісії вже провели в облдержадміністрації. Ухвалили рішення про те, що негайно варто вжити заходів. Зокрема наразі відомо, що у селі спалять всіх хворих свиней та тих, які мають підозру на захворювання. Решту ж свиней заб'ють.

"Якщо це товарна свиня, то використають м'ясо для переробки. Якщо це поросята, а в селі розводять поросят, то їх вилучать та знищать методом умертвіння та спалювання", – повідомив Лозинський.

Із його слів, з бюджету селянам компенсують гроші за вилучених поросят. Після того, як у селі проведуть завершальну дезінфекцію, люди ще півроку не зможуть тримати у господарствах свиней. Зауважимо, що наразі досліджують джерела збудника африканської чуми у волинському селі. Ситуацію, за словами Лозинського, через брак часу вивчили ще не до кінця.

Надрукувати
мітки:
коментарів